Събота, 15 Май 2021
    
Бургас

Младежкият културен център в Меден рудник ще е готов до една година

  12.02.2021 12:48  
Младежкият културен център в Меден рудник ще е готов до една година

Георги РУСИНОВ

 

Младежкият културен център в Меден рудник ще е готов до една година. Това стана ясно по време на онлайн пресконференция, на която бяха представени бъдещите дейности на центъра. Както „Черноморски фар“ писа обществената поръчка по избор на изпълнител е към края си, като два консорциума са подали офертите си. От проектантския екип обясниха, че до април ще бъде избран изпълнителят на строителството.

Участие в срещата взеха заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов, Станислав Мъжголов, арх. Мария Бурулянова, Катя Делчилова, Габриела Славова и други.

Подборът на екипа ще стартира през септември тази година. Това ще са 10 души, а тъй като ще се работи с младежки от ромски произход, ще има и двама медиатори. Ако всичко се развие по план, то центърът трябва да отвори врати през март 2022-а.

Партерната площ на сградата ще има няколко помещения: многофункционална зала със сцена и капацитет 180 души, обща площ за групови занимания, co-working пространство, изложбена площ, детски кът и кафетерия с 60 места. На първия етаж ще се намират офисите, обслужващите помещения и апаратната.

На последния втори етаж ще е легловата база с 35 легла, зоната за групови занимания, тераса и още обслужващи помещения. От участниците в пресконференцията възникнаха въпроси относно легловата база и с каква цел ще се ползва тя. От екипа обясниха, че в никакъв случай не става въпрос за постоянно настаняване, а за временно, когато има конференции, различни обучения и други подобни събития.

Целта на Младежкия център е изграждане на младежко общество в региона. Предвиждат се неформални обучения за лидерски умения, демократични права и гражданско образование; младежки инициативи и доброволчески акции; форуми, семинари и конференции за реализиране на младежки идеи.

Стана ясно, че „Училище за родители“ ще бъде насочено към младите ромски майки. Идеята е да придобият полезни умения. По време на представянето все пак бе уточнено, че това училище няма да е насочено само към ромските майки, а към всички, които имат желание. За целта има и предвиден детски кът, където децата им ще могат да се забавляват, докато те придобиват умения.

Ще се работи и по превенция и реинтеграция на отпаднали или в риск от отпадане от образователната система ученици. Предвиждат се езикови обучения за деца и младежи от рисковата група; работа на терен в ромските квартали, както и в останалите 12 общини на област Бургас; индивидуални консултации с младежи и родители или хора от вътрешния семеен кръг; мотивационни образователни семинари с представяне на добри практики на успешни младежи. Организация ще има и по спортни състезания и мероприятия; обучение и семинари по теми, свързани с насърчаването за здравословен начин на живот; кино вечер на културите; игрални дейности и други.

В работата на Младежкия културен център заляга взаимодействието между Община Бургас и исландската Община Рейкявик. Хьортур Агустсон от тамошния Младежки център пожела успех на нашия и поздрави Община Бургас за добрата инициатива.

„Ние в Рейкявик се радваме и чакаме с нетърпение срещите помежду ни“, добави Агустсон.

Предвидени са 5 срещи за обмяна на опит между България и Исландия. Три ще са в Бургас, а две в Рейкявик. Ще има още 12 регионални посещения, 4 национални и 2 обмена на опит с Международни младежки центрове във Франция и Унгария.

Изграждането на Младежкия културен център ще струва 3 716 020 лв., като 1 025 230 лв. са собствено финансиране.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.