Събота, 22 Май 2021
    
Общество

Записваме се при джипито за ваксина до 15 февруари

  12.02.2021 08:08  
Записваме се при джипито за ваксина до 15 февруари

Ина ПЕТРОВА

Личните лекари в Бургас в момента записват пациенти за поставяне на ваксина срещу коранавирус. Акцията е част от подготовката за предстоящата масова ваксинация на населението. Списъците с желаещите трябва да бъдат предадени на РЗИ до 15 февруари, съобщи председателят на Регионалния съюз на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков.

„Датата за предаването на таблиците е условна, защото този процес ще върви най-вероятно доста месеци.  Залепил съм обява на вратата на кабинета. При мен записалите се са сравнително малко, но има интерес. На ден 2-3-4 човека записвам. Млади почти нямам, всички, които са изявили желание са над 55-60 години с доста придружаващи заболявания и това е разбираемо“, разказва д-р Желязков.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари са изпратили писмо до здравното министерство по редица актуални въпроси за ваксинацията. Основните въпроси са свързани с абсолютните противопоказания за поставяне на ваксина, причини за временно отлагане, алгоритъм за първа помощ в случай на нужда и др.

 „Един от неясните въпроси е, когато се направи първа игла, ако преди втората, пациентът е болен или през това време преболедува  какво трябва да се прави. Искаме по-категорично мнение при тласък на автоимунно заболявание дали пациентите подлежат на имунотерапия. Няма също указания в кратката характеристика на продукта за тези, които са химиотерапия, на лъчетерапия“, посочва джипито.

Той съветва пациентите с онкозаболяване, които са на активно лечение да се посъветват със своя лекуващ лекар-онколог кога е най-подходящо да бъдат имунизирани. „Това го няма в характеристиката на ваксините и считаме, че експертите на министъра ще отговорят преди да започне ваксинацията“, споделя д-р Желязков.

Няма указания и дали пациентите ще могат да избират между трите ваксини, внесени до този момент у нас – на Пфайзер и Бионтех, на Модерна и на Астра Зенека. Джипитата допускат, че вероятно кампанията ще върви с наличните към момента ваксини. 

Самата ваксинация ще бъде организирана от личните лекари. За да не се нарушава обслужването на другите пациенти твърде е възможно дозите да се поставят след работно време или в почивните дни.  

В националния ваксинационен план срок за старт на масовата имунизация на населението няма. Прогнозата на някои от експертите в тази област е това да започне в края на февруари.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати