Понеделник, 10 Май 2021
    
Бизнес Любопитно

Избират около 50 рецепти от над 600 за „Черноморска кухня“

  07.02.2021 17:15  
Избират около 50 рецепти от над 600 за „Черноморска кухня“

Дона МИТЕВА

Идентифицирани са над 662 наименования на блюда от черноморската кухня от България, Грузия, Русия, Молдова, Румъния, Турция и Украйна. Проектът е вече на етап, насочен към редуциране на единната база данни от ястия до ограничен брой от тях – най-подходящи за маркетинг. Сега задачата е да се оформи кратко общо меню, което ще включва не повече от 50 ястия.

През март 2021 г. този етап ще бъде завършен и краткото обединено меню ще стане основа за бъдещата архитектура на бранда „Черноморска кухня и инструмент за развитие на бизнеса“.

През 2016 г. бе поставено началото на този проект, чиято цел е обединяване на най-добрите ястия от етническите кухни на различните черноморски държави в една обща кухня и нейното брандиране.

„Черноморската кухня, която създава Black sea Cuisine, не е безразборна съвкупност от всички ястия, характерни за Черноморското крайбрежие, а внимателно подбран ограничен техен брой, най-често срещани по крайбрежието, най-приемливи за промотиране и имащи шанс за международен успех“, казва Владимир Баканов, президент на BSC - ITEC (Черноморска кухня - Международен трансбрегови изпълнителен комитет) –(International Transcoast Executive committee). Пред руско специализирано издание той е категоричен, че черноморската кухня ще се нареди сред 12 -13-те световноизвестни кухни.

„Черноморската кухня трябва да бъде проста, вкусна и евтина“, е слоганът на Black sea Cuisine.

Основната задача е да се разработи и предложи на крайните потребители, а също и на малките, средните и големите предприятия уникален бранд – „Черноморска кухня“ – и да се направи разпознаваема и предпочитана по целия свят.

Подправките от крайбрежието ни пасват на ястията на всички останали кухни от причерноморските страни. Иначе Българското Черноморие присъства със салати, стартери и основни ястия. Не трябва да пропусна миш-маш, таратор, кашкавал пане - все простички, но вкусни гозби. От българските вина има някои, които прекрасно се съчетават включително с ястия от Южното и Източното крайбрежие, които, както се знае, са много пикантни. Не трябва да забравяме, като представяме българския дял от ястия, които са в селекцията, и миди натюр. В процеса на приготвянето им е добре да бъдат напръскани с Шардоне барик (отлежало 6 месеца в дъбова бъчва). Рецептата на нашите миди е най-изчистена, без сосове, зеленчуци, които променят вкуса на мидата.

Част от българските вина

 се съчетават отлично не само с нашата кухня. Те покриват и целия спектър“, коментира Желязко Атанасов, вицепрезидент на BSC ITEC.

Българското присъствие при сирената е много слабо. За сравнение, по Южното крайбрежие има 108 вида сирена, по Източното имат 14 вида международно регистрирани и около 83 регионални. На практика производството на сирене и кашкавал е уплътняване на излишъците от прясно мляко. У нас такова няма.

Като цяло, участието на БГ десертите в базата данни ястия, е слабо – под 30. Обяснението на оскъдността е, че в миналото населението около морето е било твърде бедно, за да глези небцето си с десерти. По-скоро е залагало на плодове, отколкото на изтънчени сладории.

Предполагаемата международна целева аудитория на потребителите на черноморската кухня превишава 500 милиона човека по предварителни изчисления.

Реализацията на проекта ще премине през няколко последователни етапа, свързани с формиране архитектурата на кухнята и самия бранд, подготовка на специалисти и маркетингови дейности.

Първите етапи

са вече реализирани на база многогодишните изследвания за идентифициране и описване на всички типични ястия и съставяне на единна обща база данни. Това бе завършено през март 2020 г. В следващите етапи ще се разработват концепции за много форматни промоционални събития – фестивали, панаири, изложби, галавечери, кулинарни мастър класове и др., насочени към популяризиране на черноморската кухня.

„Надяваме се, че тези дейности ще помогнат за подобряване качеството на туристическия поток и ще намалят антропогенното въздействие върху крайбрежните зони“, коментира Желязко Атанасов.

Начертани са и основните принципи на формирането на международния клъстер „Черноморска кухня“, включващ представители на бизнеса – ресторантьори, хотелиери, производители на регионални продукти, винопроизводители, туроператори и други заинтересовани участници на пазара. Клъстерът трябва да се превърне в ефективна платформа за развитието на съществуващия и създаването на нов бизнес в черноморската зона.

На този етап в реализацията на проекта участват представители от България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Всички дейности се управляват и координират от международен комитет BSC ITEC.

Значителна част от дейността му се извършва в Република България – централата е в град Поморие, където в бъдеще ще бъде ситуиран главният офис на Академията на „Черноморска кухня“. Мотори на проекта в България са хотелиерът Георги Тръпков, Соня Енилова, председател на Бургаската регионална туристическа асоциация и изтъкнатият варненски готвач с множество специализации в чужбина Желязко Каракашев.

През септември тази година е планирана голяма международна галавечер – Black Sea Cuisine в 100 ресторанта по цялото крайбрежие и в столиците на причерноморските страни.

Калканът остава извън менюто

Любопитна подробност е, че по решение на всички страни, участващи в проекта, от базата данни е изключен калканът. Специалистът ихтиолог в работната група е подчертал, че популацията на тази дънна риба върви стремглаво надолу и ако той бъде включен в менюто, за две години ще изчезне.

Георги Тръпков приготвя здравословна крем супа

Black Sea Merchimek Chorba е една от най-популярните супи в черноморската кухня и може да бъде описана като супа от червена леща. Тя е важна част от ежедневието на хората по крайбрежието. Сервира се предимно за вечеря или за обяд, преди основното ястие.

Името чорба идва от турската дума Corba (Шурпа), което означава супа и се произнася по различен начин на различните брегове на морето. Името Merchimek идва от турската дума Mercimek, която е леща на английски.

Черноморската Merchimek Chorba се състои от основни, но много здравословни съставки: червена леща, лук, моркови, зехтин, доматено пюре, сол, кимион, натрошен червен пипер и черен пипер.

Червената леща се готви много по-бързо от кафявата или зелената леща. Разгражда се лесно и е идеална за гладка и кремообразна супа.

Оригиналната рецепта за черноморската Merchimek Chorba идва от южното крайбрежие на нашето прекрасно море, където обикновено се нарича Mercimek Chorbasi.

У нас тя бе разработена и адаптирана от екипа на ресторант Saint George Bar&Grill Pomorie в лицето на собственика му Георги Тръпков.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.