Неделя, 09 Май 2021
    
Бургас

Започна третата фаза от ваксинацията срещу COVID-19

  07.02.2021 11:53  
Започна третата фаза от ваксинацията срещу COVID-19

Днес в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" започва имунизирането с ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Започна третата фаза на националния ваксинационен план, обяви изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. В третата фаза са включени служители на критично важна за държавата инфраструктура, предаде БТА.

Днес ще бъдат ваксинирани и служители на "БулБио", които отговарят за приемането, съхранението и разпределението на ваксините и тяхната роля е изключително важна, обясни Кирилов.

Той посочи, че ще бъдат включени и представители на ЦИК, РИК и СИК. Кирилов отбеляза, че правителството е осигурило дози за всички желаещи от комисиите да бъдат ваксинирани, така че да бъде гарантиран безопасен изборен процес.

Официалната информация в указанията за ваксината е, че няма възрастови ограничения, може да бъде поставена на всички над 18 години, каза в отговор на въпрос директорът на агенцията по лекарствата.

Той обясни също, че ваксината на "Астра Зенека" дава възможност за по-голяма гъвкавост, тъй като втората доза може да се поставя в рамките на 4 до 12 седмици и затова всички дози, които пристигат, могат да бъдат прилагани. Това ще ускори ваксинационния процес. Утре на заседание на ваксинационния щаб ще се вземе решение по този въпрос, както и за разпределението на ваксините.

По-късно днес имунизации ще бъдат направени и в УМБАЛ "Александровска".

Вчера вечерта в България пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19

"Това е третата по вид ваксина и втора по начин на образуване на антитела. Тя е аденовирусна. Много е лесна за съхранение и използване“, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

На журналистически въпрос по отношение на използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов отговори, че все още в целия Европейски съюз има дискусии по тази тема.

"В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага".

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.