Дона МИТЕВА
Над 300 ученици – 7 паралелки от осми клас и 6 паралелки от дванадесети клас от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" днес се върнаха присъствено в клас. Няма подадени молби за оставане в е-среда от тези випуски, съобщи директорката на училището Фотинка Въргова.
Осигурени са два входа, а при нужда може да се отвори и трети.
Часовете започват едновременно, а чиновете в класните стаи са максимално раздалечени. В момента работят пет въздухопречиствателя, поръчани са още 10, които в най-скоро време ще бъдат доставени. „Всички указания за дезинфекция, несмесване на потоците и т.н се спазват“, казва Въргова.
Дванадесетокласникът Даниел е категоричен, че за по-високи оценки дистанционното обучение е по-добро. „Въпреки това се радвам, че се върнах в клас. Омръзна ми изолацията. По-добре е в училище“
24 учители от 69 членния екип са получили вече първата доза от ваксината. В последния момент са се отказали 3-4.
Във връзка с предстоящите на пролет матури, г-жа Въргова е категорична, че в училището имат опит от миналата година за провеждането им при засилени мерки, както лятната, така и есенната сесия, така че няма проблем и тази година да се реализират. За първи път ще се направи външното оценяване за 10 клас в този формат.
Милка Янева, заместник директор по учебно-производствената дейност обясни, че практиките на учениците се провеждат много успешно. „Класовете са разделени принципно на две групи, а самите групи се разделят още на две. Така се получават по 5-6 човека. Като се има предвид, че една част от тях работят в учебния комплекс „Младост“, а останалите в учебната кухня, няма никакви притеснения за струпване на хора на едно място“.
Мнението на педагозите е, че учениците искат да са присъствено на практика, а и в клас. Защото в десети клас трябва да защитят първа степен на квалификация, а в 12 клас имат държавен изпит за получаване на трета квалификационна степен.
Тазгодишните дванадесетокласници са заявили, че като втора матура желаят да посочат именно този държавен изпит.
Разговаряме с дванадесетокласниците от „Производство на хлебни и сладкарски изделия“, които усвояват професията на техник, технолог в хранителновкусовата промишленост, които в момента имат теоретични занимания по практика. Полу- на шега те са категорични, че при дистанционното могат повече да се наспиват и нямат контакт с много хора, но само това.
София твърди, че държавните изпити предстоят и те трябва да са добре подготвени. „Няма как това да се случи като сме вкъщи“, казва тя. Стоян я подкрепя в тезата, че практиката трябва да е присъствена, а другите часове може и да са от дистанция. Милен е категоричен: „Реализацията ни се основава на непрекъснато надграждане. И всеки, който е решил да се занимава в реалния живот с това, трябва да постави добра основа точно в училище с практиката“. За матурата младежът смята, че твърде несериозно е да се иска тя да е онлайн. Тогава учениците със сигурност ще получат по- високи оценки, но те няма да са заслужени.
Въпреки трудностите, които в момента имат както заведенията така и всички малки бизнеси, голяма част от учениците са категорични, че ще се посветят на сладкарството и хлебопроизводството след като завършат. Сигурни са и в това, че сега и обучението им е трудно, но ще се справят.
Преподавателите по практика Петя Желязкова и Иван Димов обясниха, че всички ученици са мотивирани и с желание посещават часовете им.
„По всякакъв начин се стремим да ги мотивираме. А сега гледаме всички пропуски да бъдат наваксани“, казва Желязкова.