Сряда, 19 Яну 2022
    
Бургас

Бездомниците са готови да се ваксинират

  02.02.2021 17:24  
Бездомниците са готови да се ваксинират

Дона МИТЕВА

Списъците с желаещи да се ваксинират от домуващите и служителите в Центъра за временно настаняване на бездомни лица в Бургас са готови. Те са предадени в Община Бургас. Това коментира Илиян Павлов, управител на центъра.

От двадесетте настанени в момента потребители в дома само двама са отказали да се имунизират. „Когато се отпуснат ваксини, имаме готовност. От служителите има един-двама, които се колебаят. Но колебанията са по-скоро за избора на ваксина“, коментира Павлов.

В момента  в дома са настанени 20 човека.  Има отделена и една стая за карантина. Сравнено обаче с предходна година, потребителите на услугата по това време на годината са по-малко.

Една от причините е това, че бе въведено условие да се настаняват  само хора, които са с отрицателен PCR тест. „Част от подалите молба за настаняване получиха парите и ги похарчиха за други цели. Затова и няма как да дойдат при мен и да искат да бъдат настанени. Основно обясненията, които съм чувал са, че някой им е откраднал парите, или пък, че са ги загубили“, обяснява по-малкия брой домуващи неговият управител.

Сега в Центъра има доставени от Община Бургас бързи тестове. При спешен случай и необходимост трябва да се намери медицинско лице, което да направи бързия тест.

Що се отнася до дисциплината и спазването на противоепидемичните мерки, Павлов е категоричен, че всичко, което е по разпоредби, е спазено. Друг е въпросът, който опира до личната хигиена на всеки настанен. „За личната хигиена, миенето на ръцете, дезинфекцирането, почистването на стаите - това е личен въпрос“, допълва той.

Настанените в Центъра вероятно са единствените хора, които не страдат от това, че заведенията са затворени. А сигурно и няма да отидат в моловете, по понятни причини.

„Тези хора се задоволяват с това, което им е разрешено – да излязат до магазина да си напазуват нещо или да си купят кафе от кафеавтомата“, казва управителят.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Областният управител-проф. Мария Нейкова: Разграничавам се от действията на Бонджев
  20.10.2021 17:44      

Предвид създалата се днес ситуация, в която граждани протестираха пред сградите на Областна админ