Понеделник, 03 Май 2021
    
Бургас

Бургас-осигурен с питейна вода поне за година

  01.02.2021 09:26  
Бургас-осигурен с питейна вода поне за година

Ина ПЕТРОВА

Бургас се разминава с водна криза. Питейна вода е осигурена за следващите поне 12 месеца, съобщиха от ВиК-дружеството. Причината са падналите дъждове, които напълниха язовир "Камчия" до над 165 млн. куб. м вода. Това е вече около 2/3 от обема му.

„Само от 10 декември до 20 януари в язовир "Камчия" са влезли над 60 млн. куб. метра вода, тоест водна криза не се предвижда до края на тази година, даже до началото на следващата“, казаха от водното дружество.

Нещо повече - при изворите на река Камчия има сняг и експертите прогнозират през пролетта язовир „Камчия“ дори да прелее. 

Язовир "Ясна поляна" също вдигна нивото си. В момента там има над 23 млн куб. метра вода, което решава проблемите с водата на Южното Черноморие.

Въпреки обезпечаването с вода на района, работата по свързването на язовири „Ахелой“ и „Порой“ продължава. От там се очаква резервно водоподаване към Бургас, който доскоро бе заплашен от водна криза.

В момента на двата язовира се извършват ремонтни дейности, свързани главно с електрически проблеми. Пуснати са обществени поръчки, чакат се доставки на тръби и други елементи, свързани с новия проект.

„След това започва прокопаването за планираните по проект 10 км водопроводни тръби, с които „Ахелой“ и „Порой“ ще се включат към водопреносната мрежа на язовир „Камчия“, посочиха от ВиК.

Проектът предвижда изграждането на 3 км водопровод за язовир „Ахелой" и 7 км водопровод за язовир „Порой". Предстои ВиК дружеството да възложи изграждането на една пречиствателна и една помпена станция за язовир „Ахелой". За „Порой“ са предвидени една пречиствателна и две помпени станции.

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той