Неделя, 02 Май 2021
    
Общество

България покани международни наблюдатели за парламентарните избори у нас

  31.01.2021 12:04  
България покани международни наблюдатели за парламентарните избори у нас

В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс Министерството на външните работи от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 4 април 2021 г. избори за народни представители в България. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
 
Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Съгласно съществуващата практика, поканата беше оповестена и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена. Покани бяха отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) чрез Генералното ни консулство в Истанбул. При проявено желание от тези организации МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори.
 
Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за България в условията на извънредната кризисна ситуация породена от COVID-19, допълват от МВнР.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати