Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бизнес

Туроператорите си искат забавените средства по мерките

  28.01.2021 17:20  
Туроператорите си искат забавените средства по мерките

Широко афишираната в публичното пространство подкрепа за туристическия бизнес липсва. За това алармират от Сдружение на туроператорите и туристически агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ).

 „Близо година туризмът е блокиран, а фирмите са компенсирани едва с около 1% върху оборота си. Бизнесът продължава да е подвластен на хаотични заповеди, в които се опитва да се ориентира и да интерпретира, да налучка кое е позволено и кое – не. Пример за това е последната заповед на здравния министър, която налага нови санитарни изисквания буквално в „12 без пет“, посочва Павлина Илиева, председател на сдружението.

Въпреки многократните апели за необходимостта от предвидимост, ясен регламент в действията няма.

От ОБТ настояват за: Ясен срок за плащането на средствата по чл. 26 от ЗМДВИП, който да бъде спазен от държавните институции. Парите трябва да бъдат преведени към туроператори и туристически агенти до края на февруари.

Категоричен срок за изплащане на обещаните 10% от оборотите на туроператори и туристически агенти за периода ноември 2020-януари 2021 г. по Процедурата BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

Твърд ангажимент от страна на МТСП за редовното и навременно изплащане на средствата по ПМС 151 и РМС 429. Сега забавянията са от порядъка на два и повече месеца, което прави невъзможно изплащането на възнагражденията на служителите в срок от работодателите.

Отпадане на изискването за карантина при отрицателен PCR тест, направен до 24 часа след влизането в страната на български граждани, както и отпадане на изискването за PCR тест за тези, които са ваксинирани.

Ангажираност и разбиране у държавните институции за сериозността на положението при туроператорите и туристическите агенции, както и за необходимостта за спасяване на подотрасъла, който е изключително важен за икономиката ни.

„Туризмът е в колапс. Рестартът не може да се случи без подкрепата на държавните институции, както това се случва в Европа. Българските туроператори и туристически агенти са изправени до стената. Датата 13 март 2021 г. наближава и 320 000 клиенти очакват да получат предплатените от тях суми за неосъществени поради пандемията пътувания“, се казва в текста, разпространен от Обединението до медиите.

От „Обединение „Бъдеще за туризма“  са категорични, че диалогът, който водят  близо година с институциите, скоро ще е безрезултатен, ако до края на януари не получим разписани ясни правила по финансиране на фирмите, защита на клиентите (чрез създаване на спешен фонд за гарантиране), условия за ваксинация на работещите в туризма.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл