Събота, 01 Май 2021
    
Бизнес

Работодателските организации защитават електронните касови бележки

  28.01.2021 14:15  
Работодателските организации защитават електронните касови бележки

Работодателските организации защитават преминаването към електронни касови бележки и софтуерна фискализация. Приходната агенция наскоро съобщи, че електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори.  Обсъжда се внедряване на софтуерна фискализация - отчитането на оборотите на фирмите в сървърите на НАП да става директно от компютрите на търговците - без да се ползва посредничеството на касовите апарати.

Производители на касови апарати логично се обявиха срещу обсъжданата идея, защото по този начин фискалните устройства стават излишни и ще бъдат заменени от „някакъв имагинерен софтуер“. Те посочват в писмо до изпълнителния директор на НАП  Галя Димитрова, че съществуващата в момента система за отчетност в най-голяма степен гарантира интересите на фиска и финансовата отчетност на търговските обекти.

В отговор на тяхното предупреждение работодателските организаци, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/, където са включени национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ  също изпратиха писмо до шефа на НАП, в което защитават идеята да се върви към по-модерен начин за фискална отчетност. Мотивирайки се с това, че  все по-широко се разпростира дигитализация на бизнесите и търговията от разстояние.

"Предлаганата от работната група на НАП софтуерна фискализация има потенциал да бъде алтернатива, която да опрости модела на фискална отчетност чрез директна комуникация с НАП", посочват в писмото си работодателите, подчертавайки, че цифровата трансформация на бизнеса означава отсъствието на хартиени документи в дигиталните бизнес модели.

"В тази фискална отчетност няма нищо имагинерно, както се твърди от текущите лидери в сферата на производството и продажбата на фискални устройства", допълват още от АОБР работодателите. И посочват, че този модел на фискализация успешно се прилага в страни от и извън Европейския съюз.

Преди две години търговците масово трябваше да подменят апаратите си, за да отговорят на новите технически изисквания за връзка със сървърите на НАП.  Разпоредби от самата наредба пък на няколко пъти бяха отлагани, заради невъзможност на бизнеса да ги изпълни.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати