Четвъртък, 06 Май 2021
    
Крими

Покрай COVID-19: Измамници атакуват с призиви за помощ в социалната мрежа

  27.01.2021 18:18  
Покрай COVID-19: Измамници атакуват с призиви за помощ в социалната мрежа

Бургазлии не докладват в полицията подобни случаи

 

Георги РУСИНОВ

 

Все повече измамници атакуват социалните мрежи. Пандемията от COVID-19 предостави възможност на недобросъвестните да се прицелят в добротата на хората. Стотици са вече случаите, в които в големите Фейсбук-групи се повяват постове с призив за помощ на семейства, пострадали от COVID-19. Призивите обикновено са доста сълзливи като например, че мъжът и жената са останали без работа и няма как да изхранват децата си. Търсят се пари, храни, техника. С каквото добрият самарянин реши да помогне.

Схемата предвижда всичко това да се изпраща по куриер, а за да не разбират домашните им адреси, исканията на измамниците са това да става до офиса на спедиторската фирма. Типично за връзка се използва жена, а някои дори не се свенят да включват децата си в измамните схеми. Бургазлийка наскоро се беше хванала на историята на 10-годишно момченце, с което си писала във Фейсбук и изпратила помощ на клетата му майка. Тя призоваваше и други да помогнат на семейството, докато все пак вече ужилени от сърцераздирателната история на хлапето не разкриха истината, че всъщност „бедстващите“ си живеят добре. Уверили се в това като отишли на място и от местните разбрали, че пералнята, която дали на измамниците, бързо била продадена от тях.

При такива призиви за помощ, разбира се, че мнозина хора с добри и големи сърца се връзват и им помагат. Изпращат пари, храни, техника до офисите на спедиторските фирми, а после, което може се изяжда, продава, а парите се харчат със скоростта на светлината. В друга измама бедна майка търси уж да купи таблет за детето за онлайн обучението, но няма достатъчно пари. Мотивът отново е COVID-19 и умело се вплита и нуждата от онлайн обучение.

Проблемът е, че после бургазлии не търсят правата си и масово не докладват такива случаи в полицията. Примери из мрежата много. Постове с предупреждение от рода на: „Не помагайте на еди-кой си, защото той/тя е измамник/измамница и лъже, че имат нужда от помощ, защото останали без работа“ има много. И се почват коментари, коментари, коментари, а реално действие за търсене на сметка – никакво.

От Областна дирекция на МВР-Бургас потвърдиха за „Черноморски фар“, че гражданите наистина масово не търсят правата си при такива измами. Може би, защото в повечето случаи те не са ощетени на голяма стойност – дали са някой лев, пратили са няколко пакета с храна, подарили са стара техника. И все пак, именно бездействието на ощетените позволява на новия вид измамници да продължават да се облагодетелстват от добрината на хората.

Всичко това не означава, че няма наистина нуждаещи се хора, а социалната мрежа е голямо удобство в такива случаи. Има и няколко групи, в които хората се организират и помагат на бедстващи или семейства в затруднение. Затова най-добрият вариант да не се възползват от добрината ви е да се срещате очи в очи с хората. На място човек може много добре да прецени описваните в постовете ситуации отговарят ли на действителността.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той