Сряда, 03 Мар 2021
    
Бургас

Тръгва подписка срещу идеята за подземен паркинг под хотел “България“

  16.01.2021 10:15  
 Тръгва подписка срещу идеята за подземен паркинг под хотел “България“
В снимката, която от организацията разпространиха се казва, че вече бургазлии са се произнесли по темата, като се има предвид може би социалните мрежи, където винаги текат дискусии по всякакви важни градски теми, а в същото това време започва подписка

Силвия Шатърова

Подписка срещу идеята да бъде изграден подземен паркинг под хотел "България" започват от ОЗБГ още часове след обсъждането, което се проведе вчера. От организацията не пропуснаха да използват поредния обществен проект за политически дивиденти.

На него бе представен проекта, но от община Бургас са категорични, че още не е постъпил проект за реализация, който трябва да бъде разгледан от Общински съвет, и да бъде променен ПУП-а на територията.

Веднага  след обсъждането вчера в социалните мрежи избухна остро негодувание срещу евентуалното реализиране на проекта. Голяма част от участниците в обсъждането се оплакаха, че по време на обсъждането не им е била дадена думата за изказване.

Повечето бургазлии си спомниха сагата с подземния паркинг под площад "Св.св.Кирил и Методий", който сега стои полупразен и е собственост на банка.

Идеята за новото съоръжение е, че сега съществуващия паркинг е недостатъчен за хотела, а след основния ремонт се е увеличил капацитета му. Според намеренията новият ще  трябва да отнеме известна част от градинката, от инвеститора обещават, че няма да засягат зелени площи, но ще бъде преместена плочата на евреите.

Не е възможно да бъде построен на няколко нива и само под сега съществуващия, защото има големи подпочвени води, сочи геоложко проучване. Инвестицията е частна.

Остро срещу намерението се изказа и поетът Недялко Йорданов, който заяви: „Стига сте пипали Стария Бургас!“ и припомни и сагата със сградата на Хеликон където ще се строи огромна сграда от нов собственик. Паметливи припомнят, че той е бил против и пробива на улица"Булаир",а сега инфраструктурата на града е немислима без него.

В обсъждането се включиха съветници и експерти по туризъм, който заявиха, че това е необходимо за по-добър туристически продукт и ще помогне за транспортната схема в тази част на града.

Опасенията на част от бургазлии са какво ще се случи с арменската църква и зелените площи, както и факта, че новото съоръжение ще обслужва изцяло частни интереси. Това се изтъква като мотив и в подписката, която ще започне.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на