Събота, 17 Апр 2021
    
Бургас

Съветници предлагат: Почетна значка за жандармерист, спасил жена от удавяне на Моста

  14.01.2021 17:44  
Съветници предлагат: Почетна значка за жандармерист, спасил жена от удавяне на Моста

Георги РУСИНОВ

 

Да бъде удостоен с почетна значка на Община Бургас 50-годишният Антон Спасов, спасил 51-годишна жена, скочила от Моста. Това предлагат общинските съветници Георги Дракалиев и Николай Стоянов.

Инцидентът е от 24 декември миналата година. В 9:25 часа сутринта жената, която се разхождала заедно с мъжа си, изведнъж изтичала напред и се хвърлила в морето. Хвърлен й е спасителен пояс, но тя изпаднала в безпомощно състояние и без малко не се удавила. Тогава се намесил жандармеристът Антон Спасов, който в този момент разхождал кучето си в почивния ден.

Виждайки, че жената се дави, Спасов веднага се съблякъл и скочил в студената морска вода. С плуване той успява да извади изпадналата в безсъзнание удавничка и започва да й прави сърдечен масаж. Малко след това пристигат полиция, пожарна и линейка от Спешния медицински център. Жената е интубирана и по този начин трагедията е предотвратена.

„И в този случай бързата и навременна намеса на случаен гражданин, за щастие довежда до спасяването на човешки живот, което безспорно заслужава адмирации и поощрение. Съгласно Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас, в подобни случаи заслужилите могат да бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас. Тъй като такива постъпки трябва да служат за пример на всички, считаме, че е необходимо проявилият се наш съгражданин да бъде отличен от Общински съвет – Бургас“, пишат съветниците в докладна записка.

Колегите им ще гласуват предложението в края на януари, когато ще се проведе сесията на местния парламент.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу