Сряда, 14 Апр 2021
    
Средец

Река Средецка излезе от коритото си, ето каква е обстановката в община Средец

  12.01.2021 16:17  
Река Средецка излезе от коритото си, ето каква е обстановката в община Средец

Михаил КОЛЕВ

 

Заради неспиращите вече над 30 часа проливни дъждове река Средецка е излязла от коритото си и най-вероятно пътят Средец-Ямбол ще бъде затворен. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ кметът на община Средец инж. Иван Жабов. Преливането на водата се е случило в изхода на странджанския град, където от едната страна на пътя се намира промишлена зона. Засега не се налага евакуация на хора, но жителите в района са предупредени да изключат електрическите си уреди. Кметът определи ситуацията в общината като тежка.

Другото критично място в общината е пътят за село Дебелт, където най-вероятно всеки момент язовир Мандра може да прелее, но има готовност да бъдат поставени торби с пясък. Критична е и ситуацията преди село Светлина.

Пътят за село Драчево е затворен, тъй като реката в района е преляла и пътуването от и за селото е невъзможно, каза още Жабов.

Кметският наместник на село Зорница е предупредил живеещите в ниската част на селото от опасност язовир „Зорница-1“ да прелее. Подобна е обстановката и в село Радойново, където живущите в ниската част на селото са предупредени от кметския наместник от опасност язовир „Зорница-2“ да прелее.

Язовирът край село Момина църква е изпускан периодично, река Факийска е с повишено ниво, но засега опасност край селата Момина църква и Факия няма. 

Относно появилите се кадри в социалните мрежи на наводнени улици в град Средец, придружени с боклуци, кметът Иван Жабов заяви, че там ситуацията не е толкова тежка и когато нивото на водата спадне, отпадъците ще бъдат веднага почистени. До това положение се е стигнало, тъй като улица „Йорданка Николова“, където обстановката е най-усложнена, се намира в горната част на града и оттам тръгва водата към останалата част на Средец. Днес в 10:30 часа е било извършено почистване в района, увери Иван Жабов, като добави, че за в момента няма наводнени къщи на територията на града.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу