Сряда, 05 Яну 2022
    
Бизнес

Дъждовете дадоха надежда на зърнопроизводителите

  09.01.2021 11:39  
Дъждовете дадоха надежда на зърнопроизводителите

Дона МИТЕВА

Валежите дадоха надежда на зърнопроизводителите и за най-изоставащите в развитието си пшенични посеви. „Растенията вече са добре и няма опасност от сериозни повреди поне на този етап“, категоричен е производителят Илия Проданов, който е и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той припомня, че заради сушата доскоро в региона положението беше трагично. Едва последните две седмици паднаха дъждове, които, заедно с по-топлото време, провокират развитието на растенията.

„В момента времето в района е добро и позволява посевите да се развиват. Започваме да мислим за торене през февруари“, казва Проданов. По отношение на това дали земеделските производители са торили през есента той смята, че заради лошите добиви, предизвикани от сушата, доста от стопаните не са в добро финансово състояние и затова не са отделили достатъчно средства за торене. А и есенната суша донякъде ги е спряла.

Част от зърното от реколта 2020 стои в силозите, хранилищата и складовете. „Чакаме заветните четиридесет стотинки за килограм“, казва Илия и признава, че част от неговите добиви също не са реализирани. Есента са продали по-скоро онези зърнопроизводители, които няма къде да съхраняват зърното, останалите изчакват по-висока цена, с надеждата да компенсират донякъде загубите заради ниските добиви. Забелязва се раздвижване на международния пазар, което обнадеждава нашенските производители.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини