Неделя, 26 Дек 2021
    
Общество

Министър Емил Димитров: Варна харчи от водата на Бургас

  06.01.2021 10:26  
Министър Емил Димитров: Варна харчи от водата на Бургас

Варненци похарчиха водата си за няколко дни, създадоха криза - за Нова година да няма вода. Заради това от водата за Бургас дадохме още 1 млн. за Варна, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ. Той изтъкна, че предупрежденията към града на Северното Черноморие относно предприемането на действия за алтернативно захранване датират от 11 месеца. 

По думите му варненци имат две възможности - язовир "Цонево" и Девня, но все още нищо не е направено по въпроса. Още през 2001 г. е издадено разрешително за язовир "Цонево" за взимане на вода за аварийно водоснабдяване. Преди това обаче трябва да се построят пет помпени станции, да се изготви проект за санитарно-хранителна зона и да се изгради пречиствателна станция. 

"До 2018 г. не се направи нищо и тогава цялата общност около язовира изявява желание резервното захранване за Варна да бъде премахнато, за да се реализират икономически проекти като изграждане на хотели.", коментира той, като допълни, че през 2020 г. отново е изразено искане той отново да бъде обособен за аварийно водоснабдяване за морския град. 

"Язовир Цонево винаги е трябвало да бъде резервен за Варна и като такъв да е пълен догоре. Откакто аз съм министър, съм спрял всички ВЕЦ-ове, с изключение на водата, която отива към Девня. В него има 107 млн. вода и 32% обезпеченост", категоричен бе Димитров. Според него чистата вода е в размер на 86 907 000. Ако те бъдат разделени на количествата, които Варна употребява при спазване на препоръките на ресорния министър - това означава, че водата ще им  стигне за 40 месеца.

Екоминистърът подчерта, че засега няма опасност от воден режим, тъй като е "изпълнил своите задачи на 300%, докато другите не са ги изпълнили и на 3%". Той заяви, че ще настоява язовир "Цонево" да бъде питейно-битов за Варна.

"Заради неправилни управленски решения язовирите се съсипват. Нека съхраним това, което имаме", настоя той. Според последни данни

от всички питейни язовири само един не е пълен, от земеделските - празни остават 3.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п