Петък, 02 Апр 2021
    
Бизнес

Над 4 хиляди души получават компенсации от по 290 лева в областта

  02.01.2021 11:10  
 Над 4 хиляди души получават компенсации от по 290 лева в областта

Дона МИТЕВА

От юли до ноември в бюрата по труда от област Бургас са одобрени 195 заявления за 4004 лица за компенсации от по 290 лева на месец за работник или служител/самоосигуряващо се лица по реда на Проект „ Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID – 19”, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси.

От началото на юли се приемат заявления от работодатели и самоосигуряващи се лица за получаване на компенсации по мярката за секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“ по проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.,съобщиха от Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Бургас.

Мярката е предназначена за работодатели, в това число общински звена и самоосигуряващи се лица, с намалели приходи от продажби за месеца, предхождащ кандидатстването, с не по-малко от 20% спрямо същия месец на предходната година или усреднените приходи за януари и февруари 2020 г. за учредените след 1 юни 2019 г. до 1 март 2020 г., които имат основна икономическа дейност в следните сектори: Хотелиерство;  Ресторантьорство;  Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания; Пътнически градски и крайградски транспорт;  Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде; Товарен автомобилен транспорт; Воден транспорт; Пътнически въздушен транспорт;                             Товарен въздушен транспорт; Спомагателни дейности във въздушния транспорт.

Компенсациите са в размер 290 лв. месечно за работник, който е бил в трудово правоотношение с работодателя преди 13 март 2020 г. и се изплащат за периода юли – декември 2020 г. Работодателят трябва да запази заетостта на работниците, за които е получил средства, за период, равен на половината от периода на получените компенсации.

 


Анкета

Ще гласувате ли тази неделя на парламентарните избори?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Отец Димитър от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол: С надежда и упование да помогнем да се пребори нацията
  27.12.2020 13:40      

Включиха специални молитви в богослуженията срещу COVID пандемията