Събота, 27 Мар 2021
    
Общество

Ангелов: Нямам търпение да видя 70-годишния си баща, Мутафчийски: Това е война, но вече имаме оръжие

  27.12.2020 11:37  
Ангелов: Нямам търпение да видя 70-годишния си баща, Мутафчийски: Това е война, но вече имаме оръжие

Официално! Старт на ваксинирането у нас! Точно в 10 часа - едновременно в три града и редица болници започна поставянето на ваксини срещу COVID-19! Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и шефовете на големите болници у нас, както и стотици медици на първа линия, предаде Нова ТВ.

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че учените са си свършили работата. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, който не съм виждал отдавна”, заяви непосредствено след ваксинацията здравният министър.

След това той, както и останалите ваксинирани в болница "Св. Анна", споделиха как се чувстват пред медиите.

„Днес България, заедно с почти всички държави в Европа, се изправяме в едновременни усилия в битката срещу коронавируса. Вярваме, че с започване на ваксинирането, ние ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния начин на живот”, заяви здравният министър пред журналисти.

Той показа и документа, който се предоставя на всеки ваксиниран. В него са въведени имената, както и датите, на които са поставени двете ваксини.  Проф. Ангелов сподели, че се чувства добре.

„Не би следвало човек да се зарази, след като си е поставил ваксина. Видях какво става в социалните мрежи, не мисля, че това трябва да бъде акцентът. България не е единствената държава, която използва за логистиката средства за транспортирането на храни. Такъв е опитът на САЩ, Канада и Австралия. Благодаря на всички производители, които се включиха в този процес. Очаквам и други български производители да се включат. По договор ваксината трябва да дойде с камиони от компанията- създател на ваксината до всички 28 точки в страната. При първата, символична доставка, ваксините дойдоха само с един камион – до София. Ние имахме грижата да осигурим доставката към останалите точки. Ние сме осигурили и температурния режим за транспортиране на ваксините. Това не беше необходимо, защото те бяха транспортирани в кутии със сух лед. След това бяха поставени в хладилници, които поддържаха от 2 до 8 градуса. Ваксините, които тепърва ще пристигат, ще се поставят в хладилниците, които закупихме, защото тогава ваксинацията ще протече по-дълго”, подчерта здравният министър.

Той счете за неуместен хумора в подобна ситуация и подчерта, че всяка помощ в тази тежцка ситуация е необходима и навременна.

„Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство и трябва да дам личен пример. Ако ние не го направим, вероятно няма да има хора, които да се съгласят да бъдат ваксинирани. Единственият начин да променим начина си на живот е да се ваксинираме”, обясни д-р Прокопова – началник на COVID- отделението в болница св. Анна.  Тя сподели, че се чувства добре. Относно ситуацията в отделението медикът обясни, че ситуацията се е подобрила и са заети само 70% от капацитета.

Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийкси. 

"Ние се намираме във война и това е нашето оръжие, в тези малки флакончета! За да прегърнем и целунем близките си отново", заяви той.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също се ваксинира, въпреки, че е прекарал COVID-19. Той призова обществото също да го направи, като подчерта, че ваксината е безвредна.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Отец Димитър от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол: С надежда и упование да помогнем да се пребори нацията
  27.12.2020 13:40      

Включиха специални молитви в богослуженията срещу COVID пандемията