Събота, 27 Мар 2021
    
Крими

Два месеца по-късно: Пълна мъгла за откраднатия ток в криптофермата в Българово

  26.12.2020 17:19  
Два месеца по-късно:  Пълна мъгла за откраднатия ток в криптофермата в Българово

Прокуратурата чака EVN да изпрати експерт да оцени щетите

 

Георги РУСИНОВ

 

Повече от два месеца след новината за колосалната кражба на ток в криптоферма в Българово, от EVN все още не са назначили експерт, който да каже колко всъщност е откраднатото количество ел. енергия. От Районна прокуратура – Бургас съобщиха за „Черноморски фар“, че по този начин разследването още не е започнало, тъй като на практика 33-годишният наемател Йордан Стаматов няма в какво да бъде обвинен.

Стаматов, който е син на екзекутирания бизнесмен Димитър Стаматов – Мастара, бе задържан за 24 часа при разбиването на криптофермата, след което беше пуснат на свобода. До днес все още той няма повдигнато обвинение по досъдебното производство на Районна прокуратура – Бургас. Причината за проверката на помещение в двуетажна сграда на улица „9 септември“ в Българово тогава бяха именно подозрително високите сметки за ток.

В помещението бяха намерени и иззети 75 майнери за различни криптовалути – 45 копача за биткойни и 30 за други видове, множество видеокарти, вентилатори и платки, всички захранвани с електроенергия. Служители от EVN констатирали, че към електроразпределителната мрежа има неправомерно присъединяване, вследствие на което дружеството е ощетено в значителни размери. Първоначално по предварителни данни се касаеше за кражба на ток в размер на 70 000 лева месечно.

Припомняме, че майнинга на криптовалута не е престъпление според българското законодателство.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Отец Димитър от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол: С надежда и упование да помогнем да се пребори нацията
  27.12.2020 13:40      

Включиха специални молитви в богослуженията срещу COVID пандемията