Четвъртък, 25 Мар 2021
    
Бизнес

В новогодишната нощ: Шампанското ще гърми в хотелската стая

  23.12.2020 17:24  
В новогодишната нощ: Шампанското ще гърми в хотелската стая

Дона МИТЕВА

Ресторантите към местата за настаняване плахо отварят врати. Тяхното работно време е от 18 до 22 часа. Включително и в новогодишната нощ. Онези приключенци, които са решили да посрещнат Новата 2021 година извън домовете си в хотел, ще трябва да гръмнат шампанското в стаята си.

А това, че право да работят, макар и с ограничения във времето, имат само ресторантите към местата за настаняване, е предпоставка за конфликти в гилдията, смятат собственици. Всеки си задава въпроса: „Различни ли са стандартите – та за едните може, а за другите - не?”

„Празнична вечеря няма как да има, празнично меню - да. Но празнична  шоупрограма – не. Държа да подчертая, че той, ресторантът, ще обслужи само гостите на хотела. Просто действаме по заповедта на министъра - до 22.00 часа. Това е валидно и за Нова година”, коментира Айдън Хасан, управител на ресторантите в хотел „България”. По думите му, идеята  не е  да се празнуват празниците, а гостите на хотела да се нахранят. Заявки за нощувки има, има и запитвания, но по-голяма част от тях са преди окончателните мерки.

От 22 декември посетителите на хотела ще имат възможност да избират между поднасянето на храна в стаята или да слязат в ресторанта. До момента бе само услугата румсервиз. За бургазлии се предлага доставка на храна по домовете.

„В момента имам запазени пет стаи за 31 декември. Ако дотогава се увеличат и станат около десет – ще организирам вечерята в ресторанта на хотела – на свободна консумация”, казва Борис Минчев, мениджър на хотел „Аква”.

Сега се сервира само закуска, която до 21 декември включително бе само на пакети по стаите. Още в процес на обмисляне е това какво ще се предложи на посетителите на хотела в новогодишната нощ. Едно е ясно, ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

По-сложен е проблемът с хотелите в курортните градчета като Поморие например. Там резервациите от семейства и компании от вътрешността на страната са направени от доста време.

„Имам резервации, които са направени отдавна. Ще ги редуцирам и онзи, който не е платил капаро, няма да приемем. Лошото е, че това са гости на хотела, които са се превърнали и в наши приятели. Те идват в Поморие да изкарат няколко дни релакс и  да посрещнат Нова година. С това ограничение до 22 часа по-скоро ще изпратят старата година, отколкото да посрещнат новата”, казва хотелиерът Георги Тръпков.

Той е категоричен, че има и много ресторанти, които са извън хотели, където мерките могат да бъдат спазени и заслужават да работят, но ограниченията не им позволяват. „По-добре ли е петнадесет души да се наврат в един хол на апартамент и да празнуват. Сигурен съм, че ще има такива сбирки навсякъде”, пита се той, допълвайки, че всичко опира до качеството на услугата, която се предлага в заведенията. Тръпков е категоричен, че има противопоставяне в ресторантьорския бизнес, защото няма значение дали един ресторант ще е към хотел, или самостоятелен. По-скоро е важно за колко души е и как може да се организира да работи заведението без да се нарушават спуснатите мерки.

За заведението в поморийския хотел той е категоричен, че залите ще бъдат реорганизирани така, че да се спази пълняемостта до 50%.

Друг е въпросът след 22 часа гостите дали трябва да си вземат храната за дояждане и шампанското, за да се качат по стаите, където да вдигнат първата наздравица за Новата 2021 година.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията