Събота, 03 Апр 2021
    
Бургас

Константин Янков, СБУ: Всеки ден извън клас за малките ученици е пагубен

  22.12.2020 14:12  
Константин Янков, СБУ: Всеки ден извън клас за малките ученици е пагубен

Дона МИТЕВА

Разнополюсните мнения по отношение решението на Кабинета детските градини и яслите да отворят врати, а децата от 1-ви до 4-ти клас да се върнат в училище от 4 януари не са изненада за никого.

Една част от родителите се обединиха в подписка против това да се случи, други пък настояват за отваряне на училищата за по-малките.

„Поведението на родителите никога не е било еднозначно. Те винаги са разделени на два полюса. Докато колегите учители от начален етап на обучение са категорични, че децата трябва да се върнат в клас”, коментира председателят на Синдиката на българските учители за региона Константин Янков. Той е категоричен, че рискът от заразяване при тези учители е далеч по-малък, защото те работят само с един клас. Позова се и на думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, че при по-малките деца е по-трудно обучението в електронна среда. „За Бургаско по-скоро нагласите са за връщане в клас“, допълва синдикалистът.

„Учителите са категорични, че всеки ден, в който децата, особено от първи и втори клас, не са в училище, е пагубен за пряката работа”, допълни Янков, затова и по-добрият вариант е да се върнат към класно-урочната работа. Извънкласни занимания и други дейности по интереси няма да има.

Остава и възможността за родителите да подават заявление за електронно обучение. „Не е честно да обвиним децата за разпространението на заразата“, категоричен бе образователният министър по време на седмичния брифинг на Националния щаб.

Той цитира данни, от които става ясно, че има ясно разграничение между по-малките деца и по-големите. Установено е, че малките много по-рядко разпространяват коронавируса.

За големите ученици Янков коментира, че създадените мерки във всяко училище са проверени и добре работещи. На територията на училището те се спазват, но неговите преки наблюдения като учител, който преподава на близо 15 класа в горен курс са, че извън училище противоепидемичните мерки не се спазват от младите хора. „Всичко е въпрос на възпитание и убеденост на самия ученик. Няма как учителите да вървим след тях и да им напомняме за дистанцията или да не се прегръщат и целуват. Те това не го правят в клас и по коридорите на училището, но не е същото по улиците, спирките, а и в парка”, допълва учителят.

 


Анкета

Ще гласувате ли тази неделя на парламентарните избори?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Отец Димитър от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол: С надежда и упование да помогнем да се пребори нацията
  27.12.2020 13:40      

Включиха специални молитви в богослуженията срещу COVID пандемията