Вторник, 23 Мар 2021
    
Бургас

Предлагат шест бургаски улици да носят имената на бележити българи

  21.12.2020 18:16  
Предлагат шест бургаски улици да носят имената на бележити българи

Михаил КОЛЕВ

 

Бургаски улици да носят имената на бележити българи. Това предлагат от Центъра за образование и култура „Проф. Елка Константинова”. Идеята на Центъра е, да се почете паметта и делата на въпросните личности, а и да се припомни на по-младите бургазлии за тях.

Предложените имена са на летецът Димитър Списаревски, художникът Райко Алексиев, микробилогът и откривател на Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, писателката и втори вицепрезидент на България Блага Димитрова, възрожденецът и виден дарител Иван Денкоглу, възрожденският книжовник Кузман Шапкарев.

„Част от наскоро именуваните улици в Бургас е решено да носят имената „Чироз”, „Тюлен”, „Пясъчна коса”, „Мистрал”, „Делфин”, „Русалка”, „Морски орел”. Няма лошо имената да са свързани и с характерни животински видове или географски определения, но има достатъчно заслужили и непризнати български личности на които да бъдат именувани улици. Тук идва ролята на администрацията, общинските съветници, обществените културни и исторически организации, за да предложат и аргументират имена, които да почетат и увековечат подобни личности”, заяви пред вестниик „Черноморски фар” директорът на Центъра Дончо Златев.

Предложението е изпратено до главния архитект и заместник-кмета по строителството на Община Бургас. На тяхната преценка е оставено да се определи къде и кои улици да бъдат избрани да носят имената на тези велики българи.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията