Неделя, 21 Мар 2021
    
Бургас

Ресторантьори и търговци протестираха в Бургас, отправиха искания към държавата

  21.12.2020 16:03  
Ресторантьори и търговци протестираха в Бургас, отправиха искания към държавата

Силвия ШАТЪРОВА

Близо 100 ресторантьори и търговци от Бургас и региона се събраха на протест пред сградата на общината в областния център. Тяхното желание е за по-ефективни стимули за техния бранш, който е най-засегнатият заради въведения частичен „локдаун” в държавата. Те отправиха и шест конкретни искания към правителството, което да подпомогне засегантите в техния ресорс, заяви областният координатор на „Изправисе.БГ” Живко Табаков.

Мерките, които протестиращите искат да се вземат, са: Потвърждение на мярката за 75% от осигурителния доход на всички работещи в рестораньорския бранш; Финансово подпомагане на всички самоосигуряващи се лица, към момента няма такива стимули; Правителството да не отделя средства на база оборот от предходни години, а да покрие фиксираните разходи ; Да се осигури 100% от осигурителната тежест на работещите, които в момента не са освободени, конкретно – на хора, които се занимават с доставка на храни по домовете; Ясни правила при одобрението на всички правила за масови стимули и ясни срокове, кога ще бъдат преведени тези пари на бизнеса; Да отпаднаат изискванията фирмите да нямат задължения към държавата, за да могат да кандидатстват за такива облекчения.

„Искрено се надявам, че ще успеем да съберем да оформим и други предложения, които да оформим и в рамките на два дни да бъдат изпратени до правителството, за да има бързи и адекватни мерки”, каза още Табаков.

Той допълни, че не подкрепя идеята на част от бранша заведенията да отворят за Коледно-новогодишните празници, тъй като осъзнава ситуацията, в която се намира България заради пандемията и тежестта, която поемат медицинските лица.

„Уважавам желанието на колегите, но лично аз не бих подкрепил такова нещо. Невъзможно е в рамките на три дни да се пригодят заведенията за работа, да се освободят хората от социални придобивки и да бъдат пуснати да работят. Ако трябва да се затвори цялата държава, но час по-скоро данните с жертви и заразени да тръгнат надолу и да се отвори след това всичко, а не да бъде засегнати малките бизнеси”, каза още той.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат д-р Мария Петрова: Недопустимо е да се смята, че някой ще бъде ваксиниран насила
  20.12.2020 18:12      

Адвокат д-р Мария Петрова е специалист по медицинско право – основател на кантора, профилирана в сферата на здравеопазването.