Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Общество

Напрежение между европейските лидери заради ограниченията

  20.12.2020 17:10  
Напрежение между европейските лидери заради ограниченията

Дебатът за отварянето на ски курортите предизвика разногласия

 

Един от най-потърпевшите сектори заради пандемията - туризмът, посреща зимния сезон със затворени хотели и неработещи ски писти, предаде Нова ТВ. Най-скъпите курорти в Алпите, които държат 1/3 от световния ски туризъм са изправени пред невиждани изпитания.

Много от пистите в Австрия и Италия са затворени, а французите обявиха, че ще открият сезона на 7 януари. Разногласията по темата дойдоха след призива на германския канцлер Ангела Меркел, тази година зимния сезон да се отложи.

Дебатът за отварянето на ски курортите по празниците се превърна в европейска битка, в която Франция, Италия и Германия, чиито станции са затворени се изправиха срещу Австрия и Швейцария където пистите работят. И в Испания могат да се възползват от предимствата на бялото злато след като ски комплекси също отвориха.

Франция – туристическа дестинация номер 1 в света все още не може да преброи милиардите евро загуби, които тази година ще инкасира заради кризата с COVID-19. Решението на правителството да остави ски курортите в страната затворени помете като лавина амбициите на повече от 250 планински селища.

Зимните съоръжения в страната няма да работят поне до 7 януари 2021, а за да успокоят недоволството на местния бизнес, властите наказаха допълнително френските скиори, като наложиха карантина на всеки, прекрачил границите на страната, за да кара ски в съседна държава.

„Ще наложим карантина в департаментите, които граничат със страни с отворени ски зони. Това означава, че ще извършваме произволни полицейски проверки на границата и префектът ще може да налага 7-дневна карантина”, заяви Жан Кастекс – министър-председател на Франция.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ