Събота, 20 Мар 2021
    
Бургас

Ръководители на школи скочиха в защита на Младежкия център в Бургас

  20.12.2020 13:52  
Ръководители на школи скочиха в защита на Младежкия център в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Онлайн петиция против закриването на Младежкия културен център като самостоятелна структура организират ръководители на школи в културната институция. Утре Общински съвет – Бургас ще гласува предложението за преструктуриране на общински организации и звена. С предлаганите промени Младежки център ще мине под шапката на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“.

„Младежки културен център е изградена и доказала се културна институция, която повече от 45 години насърчава, развива и възпитава в децата ни култура. Това е и една от най-ефективните структури, ориентирани към духовното и културно образование на децата в Бургас. През школите на центъра са преминали хиляди деца, а постиженията им в национален и международен мащаб са безспорни. В момента в Младежки Културен Център функционират 20 школи в които се обучават над 600 деца.  Този културен център трябва да фигурира сред другите културни институти на града, така както 45 години е успявал да защити позициите си на необходим културно-възпитателен, образователен и развлекателен център за младежта“, пишат авторите на петицията.

Според тях предложената промяна предполага отсъствието на бюджет за дейност на Младежки културен център.

„Закриването му като структура ще ограничи бъдещото развитие на центъра и развиващата му функция по отношение на артистичните школи в него. Досегашната дейност и начин на функциониране на центъра създаваше благоприятна обстановка и условия за работа на различните школи. Предстоящата промяна ще се отрази пагубно върху работата на центъра и ще затрудни още повече нашата работа и достъпа на децата до изкуство. Младежкият културен център е необходим на Бургас и неговите младежи, именно в този вид. Неслучайно тук се занимават, при това в школи с международна известност, толкова много деца, младежи, студенти и по-големи. При замислените промени, МКЦ ще остане една сграда без дух, сграда с име без съдържание, сграда без традиции, сграда без настояще и бъдеще, просто сграда с наематели. Младежкият културен център с цялата му дългогодишна дейност не заслужава това!“, добавят те.

Според ръководителите на школи в институцията е необходима Национална стратегия за духовното развитие на децата и целенасочена подкрепа на общините за работа с деца чрез изкуствата и добавят, че искането им за запазване на Младежкия културен център се подкрепя от представители на културни организации, личности, родители, настоящи и бивши възпитаници на школите.

„Имаме уверението на ръководството на Община Бургас, че дейността на Младежкия Културен център ще се запази. Но считаме, че при липсата на бюджет и структура центърът ще се превърне просто в една сграда с наематели. Това е културна институция с 45 годишна история, в която се възпитават много деца и младежи. Хиляди бургазлии са минали в годините през реномираните школи на МКЦ“, пише във Фейсбук хореографът Петя Стойкова.

По време на заседанията на комисиите на Общински съвет – Бургас дебати по темата нямаше. В най-важната за докладната комисия – Културната също липсваха дебати. Актьорът Тони Минасян държеше да отбележи, че по този начин центърът не се закрива и че няма да има проблеми. Същото мнение изказа и ресорният замеснтик-кмет Диана Саватева.

Ден след създаването на онлайн петицията, вече над 100 души я бяха подкрепили с подписите си.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.