Неделя, 21 Мар 2021
    
Общество

Как ще се ваксинираме-отговорът на доц.Ангел Кунчев

  20.12.2020 10:47  
Как ще се ваксинираме-отговорът на доц.Ангел Кунчев

Ваксините тръгват на 24.12 от Белгия, може би ще посрещнем още на Коледа ваксината у нас. Документи на ваксинираните ще се издават, това ще е тип удостоверение.Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Камионът с ваксини се посреща на българската граница и се ескортира, всичко е много строго и по определен ред, каза още Кунчев. Ние стартираме с ваксинациите на 27.12.20г., като бройките хора са около 5000, а ваксините които ще получим са 10 000, обясни още Кунчев. Той подчерта, че би се ваксинирал с първата ваксина, за която има право.

Ще има доставка на още 70 000 ваксини през януари, за февруари бройката се увеличава, за март също. Предизвикателство е да се стигне до домовете за стари хора и такива със заболявания, но това ще се случи, всички, които искат ще бъдат ваксинирани, увери още Кунчев.

Ще се осигурят и още хладилници за температура за -20 градуса, за следващата ваксина, която трябва да се съхранява на такава температура.

Възможно е ваксинационната програма да се провали, поради броя на не искащите да се ваксинират. Дано хората да са наясно колко е сериозно това заболяване. Ако 70% от хората се ваксинират пандемията ще приключи.

Не е ясно за какъв период сме защитени, но смятаме, че е поне 6 месеца. За хората с автоимунни заболявания е много важно да се прецени от специалисти, каза още Кунчев.

Нямаме научни данни, колко хора болни се разхождат по улицата. Нормално е носителите както и преболедувалите се увеличиха и заради сезона в момента, каза още Кунчев.

Новият щам на коронавируса е факт във Великобритания, тази промяна на вируса я следим, мутации има много, но тази е изменила шипчетата на вируса и е по-заразна,  тя отговаря за имунитета, разясни още доц.Кунчев.

Мерките са болезнени, но са необходими и се вижда, че работят.

„Има хора, които не искат да се тестват с PCR въпреки симптомите, не се регистрират, ако са у дома, добре, но едва ли е така“, каза още доц. Кунчев.

Когато се приравнят тестовете антигенните с PCR , ще има рязко увеличение на болните и това е нормално, обясни още Кунчев.

Дано по празниците да бъдем разумни, и ако успеем с мерките  и ваксинациите до средата на годината ще можем да живеем нормално, увери още доц.Кунчев.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.