Вторник, 23 Мар 2021
    
Бургас

Математик каза при какъв брой ваксинирани ще има ефект

  19.12.2020 10:30  
Математик каза при какъв брой ваксинирани ще има ефект

В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията.

Това коментира в предаването "Събуди се" по NOVA математикът проф. Николай Витанов. И допълни: "Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява".

"При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите", каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

"Това е нещото, което трябва да намалее. Когато активните случаи паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден", посочи математикът.

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. А свръхсмъртността над 120 човека на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен", добави Витанов.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията