Сряда, 17 Мар 2021
    
Бизнес Бургас

Търговци изнемогват, зоват за освобождаване от общински наеми

  15.12.2020 13:51  
Търговци изнемогват, зоват за освобождаване от общински наеми

Ина ПЕТРОВА

Търговци в Бургас се оплакват, че са на ръба на оцеляването. При последния локдаун доста от малките обекти в града се наложи да хлопнат кепенци. В опит да оцелеят част от собствениците им поискаха да бъдат освободени от общински наеми за времето, през което не работят. С това искане те са входирали няколко писма до местния парламент.

Едно от тях е подписано от четирима търговци, наематели на общински обекти, намиращи се на спирката на Механотехникума. Те се оплакват, че търпят огромни загуби, след като са принудени да ги затворят още на 28 октомври. Това се налага заради затворени школа в Бургас, тъй като учениците от двете близки училища са на практика единствените им клиенти.

Румен Раев има малко магазинче на общински терен до Механото и Строителния техникум. Казва, че с поредицата локдауни идват трудни дни за семейния бизнес. В момента магазинът му стои затворен.

„Работим само когато учениците са на училище. Досега беше поносимо, поне за наем вадехме пари и можехме да си позволим да не искаме подпомагане, когато са ваканциите и не работим. Но в създалата се ситуация от март месец тази година въобще нямаме възможност да плащаме и наемите. Няма как да оцелеем“, споделя Румен Раев.

Той работи заедно със семейството си и като повечето си колеги наоколо осигурява по един-двама човека. „Няколко пъти се наложи да изхвърлим стока, защото зареждаме с надеждата, че ще работим, а то затваряме. За съжаление, нито една от програмите за подпомагане не е подходяща за нас“, коментира още търговецът. 

Той и подкрепилите го колеги настояват да отпадне наемът за периода, в който са затворени обектите им. И дават за пример Стара Загора, където общинските наеми са спрени изцяло, и със София, където пък са намалени наполовина.

Атанас Джеферлиев също е потърпевш от COVID-кризата. С неговия подпис също е внесено искане до Общинския съвет за корекция на наемите. Той управлява обект за бързо хранене. В момента работи само на гише и не ползва цялото помещение. Затова и смята за резонно да се намали наемът му.

„Плащам наем за помещение близо 90 квадрата, сега ползвам около 20 квадрата. Смятам, че сумата трябва да се намали. Освен това работим с намалено работно време. Оборотите също доста паднаха. Предното затваряне през април бяха четири пъти надолу. Тогава имаше корекции по наема, затова сега написах това писмо“, мотивира се Джеферлиев.

В обекта му работят 7 човека, сега са оставени само трима. „Досега служителите ползваха платени отпуски, но като се изчерпят, ще започнат неплатените, за съжаление не мога да осигуря заетост“, споделя бизнесменът. При предишния локдаун е ползвал мярката 60/40, както и суми от грантовете. Сега смята отново да кандидатства. 

Ще има ли облекчения за дребния бизнес, ползващ общински терени предстои да се реши на декемврийското заседание на местния парламент. Вече е внесена и докладна записка по темата. Нейни автори са съветниците от СДС Георги Митев и Станимир Апостолов. В нея те предлагат въпросните търговци да се освободят от такса тротоарно право, по чл. 56 и по отменения чл. 120, както и от наеми на помещения, собственост на общината за срока на противоепидемичните мерки, който засега е до 21 декември.

„Ако бъде удължен този срок, отново би трябвало да има корекция. През март по време на извънредното положение един от първите съвети, които предприеха мерки в защита на бизнеса, беше в Бургас, сегашното положение не е по-различно. Има запитвания и от бизнеса, някои са получили фактури за наеми и в тази връзка инициирахме тази докладна записка“, поясни Станимир Апостолов. Той смята, че Общината трябва да се прояви като добър партньор на дребния бизнес, а не просто като един хазяин, който събира наеми. „По решение на държавата тези граждани са лишени от това  да упражняват своето занятие, своя бизнес и затова трябва да им се помогне“, допълва съветникът.

Като част от мерките за ограничаване щетите от пандемията, в същата докладна Апостолов и Митев предлагат и отпадане на таксите за детски градини и ясли за времето на затварянето им. „Нашето желание е това да важи за всички граждани на Бургас“, поясни Апостолов. 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.