Вторник, 16 Мар 2021
    
Бизнес Бургас

Тайната в хотелиерството – да обичаш това, което правиш

  15.12.2020 08:44  
Тайната в хотелиерството – да обичаш това, което правиш

Дона МИТЕВА

Туризмът и хотелиерството са необятно поле, в което всеки може да намери място за изява. Успехите обаче са в ръцете на хората, които ползват услугите. А тайната според Борис Минчев - име, познато в бранша, е в това да обичаш онова, което правиш. Да го правиш със сърце и душа и да го правиш за хората. Този безценен урок е усвоил от семейството си и го прилага непрекъснато.

От създаването на хотел „Аква” в Бургас, той е негов мениджър. Останал е от строителството му, така че може да се каже, че познава всеки камък, положен в хотела. Но много преди това неговото семейство свързва живота си с хотелиерството. Преди повече от тридесет години създават семейният хотел „Даф” в Обзор. Създават го родителите му - философът и корабен агент Георги Минчев и чаровната му съпруга Дафина, чието име носи и мястото за настаняване.

За хотелиерството Борис казва, че е интересен и динамичен бизнес, а хората, които му се посвещават, трябва да са дипломатични и гъвкави.

От това лято Борис управлява и  хотел в Слънчев бряг. Така се оказва, че носи три дини под една мишница. А на провокацията – кой хотел е приоритетният – отговаря логично и делово: „в зависимост от ситуацията  се подреждат”.

За баща си Борис казва, че и досега може да се разчита на него, защото той е двигателят на семейния бизнес. „Баща ми и майка ми са в основата да го има този семеен хотел”.

В необичайното лято на тази година двамата – баща и син, можеха да бъдат забелязани често в края на седмицата да пътуват с маршрутката  за Варна, слизайки в Обзор.

„Баща ми е един много добър човек и много грижовен и сърдечен към семейството, което пренася и към гостите в хотела. Едно съм  разбрал - човек какъвто е към близките си, такъв е и към останалите”, обяснява Борис. А наблюдението на колеги и приятели установява, че тези качества самият той е наследил също и благодарение на тях печели приятели и управлява успешно хотелите.

В стопанисването на „Даф” помага  Ирина – сестрата на Борис, която е по-малка от него – отличен мениджър, хвали се баткото. И допълва: „Тя е лъчезарна, слънчева, много позитивна и грижовна майка”.

„Съвсем различно е да работиш за собственик и за себе си. Работата в голяма фирма е привилегия, от друга страна, собственикът си създава някакъв ред, правила, с които трябва да се съобразяваш. Подчиняваш се на вече утвърдени стандарти и фирмени правила. Стараеш се да се спазват и да се надгражда над тях. В собствения хотел е различно – далеч по-лесно, защото ти определяш правилата, ти си шефът”, разсъждава хотелиерът с три дини под мишницата. В думите му прозират професионализъм и отговорност. Пътувал е по света, бил е в големи курорти в престижни хотели в чужбина, но си признава, че трудно чуждият опит се прилага у нас. Може човек да се обогати и да види какво правят колегите по света, да свери часовника си, както се казва, но дотам. „В семейния хотел няма как да се приложи нещо от Запада, защото семейството си го развива по собствена логика“, категоричен е Борис.

Визитната картичка на онова, което прави фамилията е, че хората са на първо място. „Бизнесът си е бизнес, но първостепенни са хората. Туристите, тяхната почивка и настроение са на първо място. От това идват и всички резултати за нас. Според мене всеки трябва  така да разсъждава”,  споделя бургазлията и допълва: „Искам туристът да стане мой приятел и в семейния хотел той да се чувства като у дома”.

Доказателство за успеха на фамилията е, че имат за годините, в които съществува хотелът, приятели и хора от цялата страна, които всяко лято се връщат при тях. Имат и гости от Германия, Полша, Русия, Беларус, Украйна, които предпочитат да прекарат почивката си в Обзор в семейния хотел на семейство Минчеви.

Правейки ретроспекция, Борис признава, че не се е насочил съзнателно към туризма, а просто се е случило, но това не му пречи да работи с ум и сърце и да съчетава знанията и уменията, които е придобил, така че да е полезен в дейностите, с които се занимава.

„Нашата фирма си бе строителна и след като построихме хотел „Аква” останах да работя като мениджър, а семейния хотел ние си го изградихме сами. Основно дейността мина през ръцете, ума и сърцето на майка ми и баща ми”, разказва Борис, обяснявайки, че първия опит в сферата на туризма добива в семейния хотел в Обзор. Това му дава и самочувствие да направи крачка напред към „Аква”.

Брат и сестра, посветени на хотелиерството не се конкурират в работата, намерили са верния баланс. Като мениджър на „Даф”, Ирина основно взема решенията си сама. А женския и мъжки прагматизъм семейството съчетава в управлението - „няма конкуренция, по-скоро единият каже едно, другият -  друго, и така се оформя общо решение, което е добро за намиране на оптималния вариант. На всичко отгоре при нас няма  битка и на поколенията”, допълва хотелиерът и обяснява, че баща му е съвременно мислещ човек, който приема модерните, новите тенденции. Така че не пречи, а помага на децата си.

Необичайното лято на 2020 година семейството на Борис определя като много добро. „В Обзор лятото бе отлично, тук, в „Аква”, бе сравнително добро и в Слънчев бряг не бе съвсем лошо…” - за разлика от болшинството хора от туристическия бранш, Борис не е от хората, които се оплакват. Така е научен – да търси решение, да отчита позитивното във всяка ситуация и да действа. „Човек и да се оплаква – няма никаква полза. По-скоро трябва да вървиш напред. Където има проблеми – да ги решаваш”, заключава той.

Най-сериозният проблем за бургаския хотел е разделянето с екипа, когато се затваря. „За туристите бе ясно, че има ограничения и мерки, но ние загубихме част от хората – и това е най-сериозно”, признава с болка мениджърът. По думите му, той не е човекът, който трябва да направи оценка как е работил хотелът, това се прави от онези, които отсядат в него. Фактът, че той е едно от предпочитаните места за настаняване в Бургас, е атестация за работата на целия екип. Затова му е тежко, че се е наложило да се раздели с част от хората, създаващи отличния имидж на бургаския хотел. Той говори трудно за изпитанието със затварянето на местата за настаняване. „За мене, ако има как, хората трябва да са си на работа, но не съм собственик аз, и затова се подчинявам на онова, което ми се каже”, с болка в гласа обяснява мениджърът.

В семейния хотел е по-лесно – той работи само лятото и извън фамилията в напрегнатите дни помагат само още 1-2 жени. 

Както за всички малки обекти, така и за хотела в Обзор лятото, което отмина, за фамилията е повече от добро. „С изключение на юли, когато бе слабо туристическото присъствие, лятото бе нормално, дори добро. Имахме много добър август, макар и само с българи”,  признават от фамилията. А тайната им е да дадат на гостите си топлина и уют. Тънкостта е в намерения баланс да не се досажда, но винаги да си на линия, когато  потрябваш. „Ние не го правим съзнателно, то си идва отвътре някак”, разсъждава Борис и споделя, че има и семейства, с които нерядко като с истински приятели сядат на по питие.

Трите дини под една мишница не тежат тогава, когато имаш подкрепата на семейството. Когато поколенията говорят на един и същи език и си поставят общи цели. Тайната е в това, че човекът е във фокуса – бащата, сестрата, гостът. Еднакво доброто отношение сгрява и дава сили да се върви напред.

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.