Вторник, 16 Мар 2021
    
Бургас

Учени в Бургас и Одрин ще се борят със замърсяването с пластмаса в Черно море

  14.12.2020 17:13  
Учени в Бургас и Одрин ще се борят със замърсяването с пластмаса в Черно море

Научни центрове в Бургас и Одрин за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми ще се борят срещу замърсяването на Черно море с пластмаса. Стратегическия проект „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ” се изпълнява от  бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров” и Тракийски университет – Одрин с финансиране от управляваната от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 г.

Напредъкът по проекта бе представен по време на седмото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на трансграничната програма, което се проведе онлайн. То бе председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бюлент Йозджан – генерален директор в Министерството на външните работи на Република Турция. Специално участие взе и Магали Леноел от ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия.

В центровете ще бъдат изградени различни лаборатории – за анализ на замърсяването на водите с пластмаса, анализ и моделиране на водни екосистеми, лаборатория по аквакултури и биотехнологии в подкрепа утвърждаването на морските отрасли като двигатели на европейската икономика, чрез най-подходящата комбинация от климатични, океанографски, икономически, културни и социални фактори. Те ще спомогнат за по-нататъшното обогатяване на методологията за приложни научни изследвания и биха гарантирали още по-изчерпателен анализ, включително на аспектите на дифузното замърсяване на водната система.

„Това е най-значимата ни инвестиция досега като принос за прилагането на политиката на ЕС за син растеж с акцент върху устойчивото управление на природните ресурси в региона на Черно море, като за първи път се обръщаме директно към академичните среди и мобилизираме техния опит, за да търсим практически решения и модели за отговорното използване на ресурсите в региона“, коментира зам.-министър Николова.

Договорът за изграждането на центровете бе подписан през  октомври т.г., а инвестицията е в размер на близо 6.6 млн.лв., отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество.

В рамките на заседанието зам.-министър Николова информира, че към днешна дата програмата между България и Турция се изпълнява с много добри темпове, като в пограничния регион са инвестирани повече от 58 млн. лв. под формата на договори за субсидия по проекти за развитие на туризма, опазването на околната среда, културен обмен и др. Към изпълнителните на проекти вече са разплатени 24 млн. лева. „Въпреки трудностите, свързани с пандемичната ситуация заради COVID-19, не сме имали забавено плащане или документ на нашите бенефициенти, което показва, че програмата е предсказуем и надежден партньор. Така бенефициентите имат гаранцията, че въпреки настоящите обстоятелства проектният цикъл преминава без прекъсвания“, заяви зам.-министър Николова.

 

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.