Вторник, 16 Мар 2021
    
Бургас Любопитно

Четири маршрута край Атанасовско езеро, които са идеални за походи

  14.12.2020 16:59  
Четири маршрута край Атанасовско езеро, които са идеални за походи

Атрактивно през всички сезони, Атанасовско езеро е подходящо за пешеходни и вело турове. Българска фондация Биоразнообразие представя 4 маршрута за самостоятелно посещение, които са качени в гугъл карти, за да осигури възможност на всеки желаещ да се запознае и възползва от подробното описание, детайлната карта и дори обозначените опасности по пътя.

Четирите туристически маршрута за индивидуални и групови посещения в Атанасовско езеро дават възможност да се опознае езерото, да се спортува и да се види дива природа в рамките на град Бургас. Един от маршрутите е само в южната част на езерото и може да се мине и пеша и с велосипед („Парк Езеро“). Друг е изцяло в северната част (Пътят към резервата) и е само пешеходен. Третият („Лек солен маршрут“) минава през южната част на езерото покрай морето и стига до „Точката“ (за предпочитане с велосипед), а последният е кръгов 30 километров и обикаля цялото езеро отблизо и по-отдалеч.

„За да изберете някой от маршрутите нямате нужда от водач, но може да се подготвите предварително на телефона или компютъра, да се запознаете с правилата за посещение и да поемете в избраната посока.“ – казват от БФБ – „Бургас е много специален град, в рамките на който има поддържан резерват, минава миграционния път на птиците, заобиколен е от три езера и едно море – сбъдната мечта за всеки, който обича природата. Нека се възползваме от тези възможности и да си дадем среща с дивото!“

Тъй като територията е много чувствителна и части от маршрутите минават през или в близост до защитени територии от БФБ препоръчват да се спазват някои правила за поведение:

По маршрутите в езерото се минава единствено пеша, без да се вдига шум и без резки движения.
Не се отклонявайте от маркираната пътека и не навлизайте в резервата.
Забранено е убиването, улавянето, преследването и безпокойството на животни, както и увреждането на растения.
Не замърсявайте, не палете огън и не бивакувайте вътре в езерото.
Не се препоръчва преминаване по маршрутите с ярко на цвят облекло, но бъдете със затворени обувки и дълги панталони. Винаги се преглеждайте за кърлежи.
Не използвайте звукови, светлинни или механични устройства, които привличат птици или други животни.
При намиране на ранено, бедстващо или мъртво животно, при наблюдение на нарушения, бракониерство, нанесени щети на околната среда или увреждане на природата позвънете на тел. 112 или на зеления телефон на РИОСВ Бургас - 056/813212.

Маршрутите са част от дейностите по проект "Лагуната на живота" (LIFE17 /NAT /BG558). Качени са в google maps с описания, снимки и предизвикателства на терена, благодарение на проект „ДЕСТИНАЦИЯ ФЛАМИНГО” на БФБ, финансиран от Обществения борд на TELUS International Europe в България.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=42.54662282089689%2C27.481165171997056&z=12&mid=1DIjptR5nHGOYdpvgLT5bDRn6WFENsP5R

БФБ работи с постоянство за популяризирането на вело и пешеходни маршрути в различни важни за биоразнообразието райони, за да осигури възможност на повече любители на природата да се насладят на най-голямата ценност, която България притежава - запазената дива природа.

След представянето на планинските предизвикателства в Осогово и Беласица, сега дойде ред и на Атанасовско езеро. Вижте по-долу подробности за 4-те крайморски маршрута.

КРЪГОВ ВЕЛОМАРШРУТ АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

Тип: велосипеден 

Описание: 30 км маршрут, който обикаля цялото езеро – от Морската градина, през Южни солници, под пътната детелина и на север покрай езерото и кв. Черно море. Маршрутът минава над резерват Атанасовско езеро и разкрива гледка към многобройните му обитатели. После продължава по черен път през нивите чак до магазин Кауфланд и достига до южната част на езерото.

Повишено внимание за: пукане на гуми (от бабини зъби); пуснати кучета на някои места; излизане на второкласен автомобилен път със сериозно натоварване (през лятото).

МАРШРУТ „ПАРК ЕЗЕРО“

Тип: велосипеден / пешеходен

Описание: Започва от Морската градина (паркинга на капаните), през жп прелеза към парк Езеро и минава през насипната дига зад тенис кортовете. Там е подходящо място за наблюдение на розово фламинго, пеликани, чапли и др. После по алеята на здравето и по велоалеята продължава към изхода на Бургас в посока кв. Сарафово. Завършва на Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици (вдясно от бензиностанцията на Лукойл), където може да си направите пикник, да погледате птици и да се запознаете със саблеклюна Атанас и неговото семейство ????

Повишено внимание за: интензивно движение на пешеходци и велосипедисти

ЛЕК СОЛЕН МАРШРУТ

Тип: велосипеден / пешеходен

Описание - Започва от Морската градина (паркинга на капаните) по велоалеята покрай морето до  Пътека на Солта. През лятото може да спрете в музей-чето на Атанасовско езеро – „симБиотично“ или до басейните с луга и кал. После по асфалтовия път маршрутът продължава към северната част на езерото до „Точката“ за наблюдение на миграция (минава се под пътната детелина).

Повишено внимание за: голям брой ползватели на велоалеята; след моста на Солниците излизане на асфалтов път със сериозно натоварване особено през лятото.

ПЪТЯТ КЪМ РЕЗЕРВАТА

Тип: пешеходен

Описание - това е официален маршрут в резервата (северната част на езерото), определен от МОСВ, който започва от бариерата - в дясно на главния път от кв. Сарафово точно преди Outlet Puma и сервиз Ситроен. Минава по черен път между езерото и обиколния канал. Достига до основната дига надясно и до къщичката на багериста, откъдето могат да се наблюдават големи ята на розово фламинго, розови пеликани и десетки дъждосвирцови птици. Тук трябва да се спазват режимите за посещение в резерват. Не се допускат туристи през гнездовия сезон от април до август.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.