Понеделник, 15 Мар 2021
    
Бизнес Общество

COVID удари курсовете за фризьори, маникюристи, козметици

  12.12.2020 17:39  
COVID удари курсовете за фризьори, маникюристи, козметици

Дона МИТЕВА

За поредна година професиите от професионално направление „Фризьорски и козметични услуги“ са в топ 5 на най-предпочитаните за обучение на възрастни лица над 16 г. Статистиката на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) показва, че най-много обучителни центрове по тези професии има в Плевен (52%) и в Благоевград (82%). Това сочат данните на запитване от „Черноморски фар” към НАПОО.

През 2020 г. се наблюдава драстичен спад на желаещите да се обучават в тази сфера – едва 796 лица са придобили професионална квалификация по някоя от тези професии, а 50 човека са в процес на обучение. „Заради COVID пандемията има сериозен спад в сектора“ коментира Славянка Стойкова, собственик на козметичен салон и президент на Асоциацията на жените предприемачи в България – „Селена“. Това е основната причина да не може да се провежда практическо обучение в реална работна среда, което е от ключово значение за успеха на обучаваните курсисти.

В усложнената пандемична обстановка лицензираните центрове за професионално обучение на възрастни изпитват сериозни трудности при реализирането на планираните курсове. 70% oт попълнилите анкета на Интернет страницата на НАПОО през април 2020 г. отговарят, че в периода на пандемията през първата вълна - март-април, са преустановили обученията.

ЦПО, продължили осъществяването на професионални обучения при спазване на епидемичните мерки, отбелязват сериозни трудности - при провеждане на присъствено обучение по теория и на практическо обучение в реална работна среда.

Налице е съществено намаляване на броя кандидати за обучение, което води до увеличаване на себестойността и оттам и цената на едно обучение. Част от обучаващите институции организират в електронна среда обучението, което е допустимо, но провеждането на изпитите в дистанционна форма не е допустимо съгласно действащите нормативни документи.

Най-трудно е обучението по професии като фризьор, козметик, готвач, хотелиер - обектите са затворени и няма как да се осъществи практическо обучение.

ЦПО имат готовност да организират дистанционна форма на обучение,  но повечето не разполагат с ресурси за организиране на онлайн обучение, вкл. 1/4 от попълнилите анкетата нямат и интернет страници, коментират от ръководството на НАПОО.

Справката за професиите, по които има най-голям интерес тази година на база данни за обучените лица към 12.11.2020 г. сочи, че 10-те професии с най-голям брой обучени лица са: Монтьор на подемно-транспортна техника, Охранител, Програмист, Монтьор на транспортна техника, Сътрудник в маркетингови дейности, Монтьор на транспортна техника, Козметик, Маникюрист-педикюрист, Водач на МПС за обществен превоз, Заварчик.

Общият брой на лицата, завършили обучение до момента, е 49 974.

В оставащото време до края на годината професионално обучение се очаква да завършат още хора, но едва ли броят ще се доближи до резултатите от 2019 г., когато техният брой бе около 90 000 лица.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.