Михаил КОЛЕВ
По традиция на Никулденската трапеза винаги трябва да присъства шаран. Пред вестник "Черноморски фар" любителят-кулинар Махмуд ал Байруми, участник в едно от изданията на кулинарното състезание "Мастър шеф", сподели рецепта за това как може да приготвите сладководната риба.
Необходими продукти и начин на приготвяне:
За маринатата: 500 мл вода, 3 с. л. брашно, сокът на 2 лимона, кората от двата лимона, сол. Поставяме шарана в нея, като се кисне 6 - 12 часа. След това измиваме шарана, печем го с плънка по желание, полят със зехтин или нарязан на шайби, оваляни с галета, в която сме сложили подправки по избор. Шайбите се пекат 20 минути на 180 градуса.
Подходяща гарнитура от варени картофи и зелена салата.