Четвъртък, 04 Мар 2021
    
Култура

Вида Буковинова написа историята на 18 православни храма

  04.12.2020 10:04  
Вида Буковинова написа историята на 18 православни храма

В книгата „Православните бургаски светини” с автор д-р и. н. Вида Буковинова са описани 18 манастира, църкви и параклиси на територията на община Бургас от създаването им до наши дни.

Книгите са на разположение на бургаските храмове. Подаръци получиха Държавен архив-Бургас, Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и Регионалният исторически музей, откъдето авторката също е черпила сведения. Самата тя е разговаряла с много хора, чиито спомени и снимки също присъстват в книгата. Тя е написана с благословението на Негово Високопреосвещенство Йоаникий, Сливенски митрополит. Ставрофорен иконом доцент д-р Захарий Дечев е рецензент, ставрофорен иконом Севастиян Йорданов – консултант, Румяна Емануилиду е редактор и издател.

„Книгата „Православни бургаски светини“ е събрала на едно място историята на православните светини в Бургас, но тя проследява духовния живот в черноморския град и как са се формирали религиозните общности, етническата им принадлежност и изконното им желание да изграждат свои храмове, махали и гробища – турски, арменски, български и на други общности“, разказва авторката.

Тя прави преглед на обществено-икономическия и църковно-религиозен живот в Бургас през ХІХ и началото на ХХ век. От изследването става ясно, че всяка общност се стреми да запази етническата си идентичност чрез вярата и построяването на храмове.

Заслужилият краевед, д-р на историческите науки Вида Буковинова е родена през 1937 г. в странджанското село Граматиково. Тя е завършила история и философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 1988 г. защитава дисертация по проблемите на Национално-освободителните борби в Одринска Тракия.

Обект на изследванията на д-р Буковинова са теми от етнографията, етногенезиса на странджанския фолклор, народната медицина. Тя проучва народните обичаи и вярванията на българите. Автор е на книгите „Михаил Герджиков и Преображенското въстание 1903 г.” (1978), „Стародавно Граматиково” (1994 г.), „Исикийски лакърдийки” (1997, 2018), „Кошарица – вечното огнище” (2000), „Светилото” (2007), „Великолепният храм” (2008) и други.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство