Неделя, 07 Мар 2021
    
Общество

Джипита масово „преглеждат“ по телефона

  02.12.2020 09:55  
Джипита масово „преглеждат“ по телефона

Ина ПЕТРОВА

Джипита в Бургас вече масово прилагат новата форма на преглед и лечение – дистанционно, по телефона. Нетрадиционният подход официално е разрешен след среща на здравния министър със съсловните организации на фармацевтите и лекарите. Чакат се конкретни указания. Докато дойдат – лечението от разстояние вече върви с пълна сила. Новата реалност е следствие от натиска на ковид-епидемията върху здравната система, цели и да не се смесват здрави със съмнителни и болни пациенти в кабинетите.

Д-р Пламен Панайотов – джипи и заместник-председател на Сдружението на личните лекари в Бургас признава, че това е тежка отговорност. Казва, че покрай ковид-епидемията им се налага да консултират по телефона денонощно. Лекарите поемат новата реалност, макар да признават, че свалянето на анамнеза от разстояние крие своите рискове.

„Не е възможно да познаваме 100% всички пациенти. Но в условията на криза се налага да поемаме този риск. Преценката на общото състояние на пациента включва много неща – когато дойде при нас, ние не го слушаме само какво говори, а правим извод визуално от общото му състояние, как стои, как диша, изпотен ли е – много фактори, които ни говорят за тежестта на неговото състояния. Това по телефона трудно може да се прецени“, казва д-р Панайотов.

Въпреки това, джипитата масово „преглеждат“ по телефона. Принудени са,  защото всички по веригата са натоварени. „Нямаме голям избор. Ежедневно преглеждаме по 20-30 болни с коронавирус, отделно са всички останали случаи. Всички колеги са претоварени, болници, инфекционисти, пулмолози, личните лекари, системата не е предвидена за такъв натиск“, посочва д-р Панайотов.

Така станахме свидетели на разчитане на рецепти по вайбър в аптеките. Изпращат се също по електронна поща или дори в месинджър. Наричат ги рецепта на техническо средство. След първия риск за пациента – да се прецени тежестта и конкретното заболяване по телефон при джипито, идва вторият – ще получи ли назначения антибиотик и други лекарства, без да има хартиен вариант. При липсата на електронна рецепта у нас всеки по веригата е намерил начин да се справя. Наша проверка показа, че фармацевтите в Бургас проявяват разбиране в сегашната тежка ситуация. Личните лекари също са в контакт с аптеките за уточняване на конкретната терапия. 

Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия уточнява, че колегите й намират различни начини за потвърждение на рецептата. „Някои си разпечатват тези рецепти, които са получени по телефон или по друг начин. Понякога се налага колегите да звънят на лекарите, за да консултират предписаното лечение“, посочва Бургазлиева.

Категорична е, че в аптеките в Бургас не са върнали хора, независимо по какъв начин е дадено лекарското им предписание.

Проблем по-скоро се очертава заради малките запаси на най-търсените в момента лекарства по аптеките. „Няма дефицит, просто няма зареждане на големи количества. Разчитат, че ще получат доставка един или два пъти седмично и тогава да могат да дадат на пациентите“, споделя магистър- фармацевтът. За радост, презапасяването с лекарства от началото на месеца вече е отминало.  

Затова пък пациенти сигнализират за поскъпване на медикаменти.  Любима Бургазлиева пояснява, че цените на лекарствените средства имат регистрирана цена, над която не могат да бъдат продавани в аптеките. Пределната цена на един от най-масово прилаганите в момента  антибиотици не е променяна от февруари 2019 година. Не е и регистрирано превишаването й по аптеките. Без пределна цена от Съвета по цени и реимбурсиране обаче са хранителните добавки, за които също има сигнали за поскъпване.

„Възможно е да има впечатление у хората, че има повишение, понеже миналата година повечето аптеки правеха отстъпки на пациентите си, тъй като и получаваха такива от търговците на едро и от производителите, но тази година, във връзка с повишеното търсене тези отстъпки са значително намалени“, пояснява председателят на фармацевтичната колегия.

„Що се отнася до хранителните добавки, те са на свободно ценообразуване, формирането на цената им е в диапазона 20-25%  търговска надценка на ниво аптека, но в повечето случаи просто е спряно предлагането на отстъпки“, казва Бургазлиева.

Фармацевтите се съобразявали с надценката на хранителните добавки, казват в гилдията, като я ограничавали до тази за лекарствата. Въпреки това пациенти сигнализират за масово търсен антивирусен препарат, хранителна добавка, поскъпнал с 5 до 10 лева през последните седмици.   


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.