Вторник, 02 Мар 2021
    
Бизнес Бургас

Кметът Димитър Николов: Не искам аз да съм кметът на Бургас, в чийто мандат е имало безводие на града

  01.12.2020 14:43  
 Кметът Димитър Николов: Не искам аз да съм кметът на Бургас, в чийто мандат е имало безводие на града

Кметът Димитър Николов заяви на извънредната сесия на Общинския съвет, свързана с риск от водна криза за Бургас и Южното Черноморие:  „Не искам аз да съм кметът на Бургас, в чийто мандат е имало безводие на града и той е бил застрашен от водна криза“.
По време на заседанието той запозна съветниците с екшън плана на министерствата, който бе начертан днес и цели краткосрочни и бързи мерки за спасяването от водна криза.

Язовирите „Порой“ и „Ахелой“ ще преминат на разпореждане на областния управител, до 20 фавруари трябва да са ремонтирани кулите, стените и изградени 10 км. водопреносната мрежа, след което те да се включат към „Камчия“.

В момента се намалява подаването на вода към Варна. „Благодарих за солидарността на кмета на Варна и неговото разбиране“, заяви още кметът. Той изрази надежда да не се случат инциденти и плана да се задейства.

Според него липсва и добра публичност и комуникация между ВиК и гражданите на Бургас. Още от февруари съм започнал информация  и какви са рисковете за Бургас и Южното Черноморие. Тогава всички в министерства ме убеждаваха, че риск няма,  допълни още той.

Кметът настоя да се разбере какви са възможностите в дългосрочен план, как към деривация „Камчия“ може да се включат язовирите „Ясна поляна“, „Индже войвода“, „Раков дол“ , възможностите за сондажи и  местни водоизточници, както и преработката на морска вода в питейна.

„Раков дол“ е обследван, но има много тежки метали, които не са подходящи за питейна вода, а преработката на морска вода ще оскъпи много питейната вода за бургазлии, заяви от своя страна изпълнителният директор на ВиК-Бургас-инж. Ганчо Тенев.

В момента продължават дебатите по темата, като основните въпроси са, дали ще успее ВиК със сроковете  колко ще струва включването на двата язовира и ще се повиши ли цената на водата.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство