Вторник, 02 Мар 2021
    
Бургас

Обрат!Екоминистърът категоричен:В Бургас няма да има водна криза

  01.12.2020 12:41  
Обрат!Екоминистърът категоричен:В Бургас няма да има водна криза

Бургас не е заплашен от водна криза, заяви в Бургас ексоминистърът Емил Димитров, който пирстигна са спешно съвещение на всички институции, които са ангажирани с проблема. Той бе  в Бургас заедно със зам.регионалния министър Николай Нанков. На срещата присъстваха кметовете на  Бургас и Варна -Димитър Николов и Иван Портних, шефът на ВиК -дружеството инж. Ганчо Тенев, областните управители на Сливен, Ямбол, шефове на водните дружества в Шумен и Сливен.

До февурари трябва да са готови съорженията за преминаването на питейна вода  от язовирите Ахелой  и Порой към Камчия, трябва да  бъдат отремонтирани водна кула, стена и водосборни  съоржения на двата земеделски водоема. В същото време вече е намалено водоподаването на Варна от язовир „Камчия. Там ще получават вода от деривация „Китка“ без това да се отрази на цената на водата, категорични са държавните мъже в управлението на ВиК сектора. Поне три месеца Бургас ще черпи вода от Камчия без проблем.

Язовирите „Ахелой“ и „Порой“ще преминат на разпореждане на Областна управа.

Спокойно и да няма дъждове може да излезем до 11 месец, заяви Димитров. По думите му още 60 млн.  вода ще има чрез тях за Бургаска област.  „Те са ни приоритетни. Тези два язовира ще са резерв и за дългосрочен период. Направили сме план, предстои премиерът да го одобри и пристъпваме към изпъленние“, категоричен бе Емил Димитров.

Осигурено  е бюджетът за ремонт и прехвърлянето стана ясно по думите на зам.-министър Николай Нанков.

Припомняме, че в петък по време на парламентарен контрол екоминистърът хвърли бомбата и заяви, че Бургас ще последва Перник ако институциите спешно не се раздвижат.

В 14 часа започва извънредна спешна сесия на Бургаския общински съвет по повод евентуална водна криза. Искането бе на групата на БСП.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство