Понеделник, 01 Мар 2021
    
Бургас

Иво Баев: Посещенията в музеи и галерии трябва да са разрешени

  30.11.2020 12:39  
Иво Баев: Посещенията в музеи и галерии трябва да са разрешени

Георги РУСИНОВ

 

Общинският съветник Иво Баев входира писмо до администрацията, с което заявява, че музеите и галериите трябва да са отворени за посещения. Самият той неприятно установил, че Морското казино, където е експонирана изложбата „Поколения“ и детският научен център „ПланетУМ“ на Морска гара са затворени. Свързал се със служители от общината, за да се поинтересува да не би да има промяна в работното време, а от там му отговорили, че са постоянно затворени заради последната заповед на здравния министър.

„Точка 7 от заповедта разпорежда, че се „преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия“ като в скоби се посочени музеи и галерии. Едва ли има съмнение, че „провеждане на мероприятие“ означава конкретно действие организирано от културния институт като вернисаж, юбилейна изложба, откриване на биенале, лекция, празнично откриване на музейна експозиция, представяне на авторски изследвания или книга и други. Всички тези мероприятия са свързани с публично разгласени и персонално изпратени покани до множество хора. Такова събитие разбира се най-общо означава струпване на повече хора на близка дистанция и противоречи на общите разпоредби относно спазване на противоепидемичните мерки", пише председателят на Правната комисия в писмото си.

Той е категоричен, че провеждането на мероприятия се различава от „посещението“ като действие.

„По тази причина забраната за посещения на определени обществени места е разпоредена в други текстове на заповедта, а именно в точки 10, 11, 12, 13, за да се отдели логически и смислово от действията „провеждане на мероприятия“. Това го има и на други места в заповедта“, пише Баев.

Юристът общински съветник изтъква, че в нито един от текстовете на точките от 11 до 13 не са посочени като забранени за посещение музеите и галериите. Точка 23 пък посочва, че дейностите, които не са забранени или преустановени се извършват при спазване на всички противоепидемични мерки.

След всичко описано от него, Баев смята, че посещенията в музеи и галерии не бива да са забранени, а трябва да са разрешени при спазване на всички необходими мерки за сигурност. Председателят на Правната комисия се обръща към кмета Димитър Николов, председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова и заместник-кметът по култура Диана Саватева да разпоредят да се отмени затварянето за посещения на всички музеи и галерии, както и останалите подобни обекти на територията на Община Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство