Петък, 26 Фев 2021
    
Бургас

Нова важна стъпка за лечението с кръвна плазма в Бургас

  26.11.2020 16:03  
Нова важна стъпка за лечението с кръвна плазма в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

От другата седмица, или по-точно от 2 декември, в Бургас ще започне приемането на цялостна кръв, от която след това да се произвежда реконвалисцентна плазма. Това заяви пред медии завеждащият отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова.

„Решението на Изпълнителната агенция по лекарствата е всички отделения по трансфузионна хематология да започна да вземат цялостна кръв, от която ще се произвежда реконвалисцентна плазма. Изискване към дарителите е да са преболедували COVID-19 и да имат доказателство за това. Най-добре трябва да е направен PSR тест с упомената дата. Без значение е от коя лаборатория е. Добре е да има дата, за да преценим, че са минали 40 дни от правенето на теста. Абсолютно изисквание е дарението да е между 40 ден и края на третия месец след теста. Счита се, че тогава преболедувалите имат изградени антитела. При даряването само на плазма предварително се правят изследвания и се преценя дали дарителят е подходящ. При нас това нещо няма да бъде така. Всички, които са преболедували и имат документи идват и даряват цялостна кръв. Вече след това тази цялостна кръв ще бъде изследвана и ще се прецени коя от тях може да стане за производство на реконвалисцентна плазма“, обясни д-р Желязкова.

Изследванията на цялостната кръв ще се правят в Стара Загора и няма да костват на дарителите нищо. Завеждащият отделението по трансфузионна хематология уточни, е готовата плазма ще се връща в Бургас до ден-два. При спешни случаи ще може да е в морския град още на същия ден, но в късните вечерни часове.

„Тук плазма все още няма да може да се дарява, защото нямаме разрешение. Това решение да се дарява цялостна кръв за производство на реконвалисцентна плазма съкращава периода, за който ние можем да натрупаме депо. Иначе продължаваме да чакаме разрешение за взимане на плазма чрез плазмафереза. В противен случай се губи много време, защото се ходи до други градове“, каза още д-р Желязкова.

Според нея има много хора, които са изявили желание да станат дарители, но това ще стане ясно, когато на 2-и декември започне събирането на цялостна кръв.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време