Понеделник, 10 Яну 2022
    
Бизнес

Туризмът предизвиква управляващите

  26.11.2020 10:07  
Туризмът предизвиква управляващите

 

С официална позиция излезе Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ в която се подчертава, че липсва целева подкрепа за сектора в решенията на Министерски съвет при затягане на мерките срещу COVID-19. В нея се казва: „Българските туроператори и туристически агенти за пореден път обръщат внимание, че техният бизнес е единственият, който е в ефективен локдаун от март месец насам. Спадът в дейността им е над 95%. Няма бизнес, който да оцелее при обективна невъзможност да функционира вече 9 месеца, без перспектива за рестарт и без да бъде подпомогнат. Отговорно заявяваме, че сме единствената страна, членка на ЕС, която не е подпомогнала туроператорите и туристическите агенции. Изумени сме от тоталното игнориране на проблемите ни и от нежеланието на управляващите да помислят за нас”.

От бранша настояват правителството спешно да вземе конкретно решение за сектора и да обяви публично подкрепя или го изоставя. И напомнят, че  през 2019 г. е дал около 8,55% от БВП на страната. През 2019 г. приходите от входящ туризъм са 3,7 млрд. евро, а от изходящ – 1,5 млрд. евро или общо около 5,2 млрд. евро.

Туроператорският сектор поддържа около 16 000 високоплатени работни места, и е основен работодател на екскурзоводите в България. Масовите фалити на ТО, биха довели до недоволството на около 320 000 клиента, предплатили за неосъществени по време на К-19 кризата пакети, до финансова нестабилност на хиляди семейства и невъзможност да се погасяват кредитите, увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, разбиването на един строен сектор от туризма, работещ прозрачно и спазващ винаги буквата на Закона. Това ще отвори „вратите“ да нахлуят чужди туроператори, които бяха подпомогнати вече от техните държави, преживели К-19, налагайки високи цени на българския туристически пазар, обслужвайки българските туристи и най-важното - плащайки данъците си извън страната ни, предупреждават от сектора.

И настояват  за категорични отговори: Кога и в какъв размер ще бъде подпомогнат сектора на туроператорите и туристическите агенти? От къде да набавят туристическите фирми необходимия финансов ресурс за месечните си разходи за оборотен капитал?  От къде туроператорите и туристическите агенти да осигурят 40% финансов ресурс за своите работници по мярката 60/40, в условия на спряна основна дейност? Ще бъдат ли компенсирани самоосигуряващите се управителите на ЕООД, които вече 9 месеца са оставени без всякаква социална и финансова помощ, поради факта, че не попадат в обхвата на програмите на МТСП?  Бизнес, чиято основна дейност стартира през пролетта на всяка календарна година чрез предоставяне на услуга, която се планира и реализира в период от 3-6 месеца, как ще завърши финансовата си отчетна 2020 година, след 9 месечен спад в дейността от 95%? и още редица въпроси.

Те настояват за включването им в плана на правителството за спешна финансова подкрепа, в резултат на спряна дейност от 13.03.2020 досега.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав