Събота, 08 Яну 2022
    
Бизнес Общество

Заведенията питат правителството за компенсации преди затварянето

  24.11.2020 10:31  
Заведенията питат правителството за компенсации преди затварянето

Как ще бъдат компенсирани преди да бъдат затворени техните обекти искат да знаят собствениците на заведения. Със 6 основни искания излязоха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до Томислав Дончев – заместник-министър председател, Марияна Николова – заместник-министър председател по икономическата и демографска политика и министър на туризма, Кирил Ананиев – министър на финансите, Деница Сачева - министър на труда и социалната политика, Лючезар Борисов – министър на икономиката и до здравния министър проф. Костадин Ангелов.

В него се казва: „С оглед  на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме МС да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят – помощи за персонал, служители, косвено заети в бранща, самонаети, икономически помощи за филмите.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор”.

Една част от исканията на бранша са да се осигурят 80% от заплатите на служителите, съгласно трудовите договори и разсрочат задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, с цел да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост, както и да има  мораториум върху кредите и др.

Представителите на сдруженията настояват  да им бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и  при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?  Мотивът за тези питания е, че несигурността се отразява изключително негативно както собствениците на заведения и на техните служители.

„Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора”, се казва още  в писмото, както и надежда, че правителството ще помогне на бизнеса.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Бургаският кардиолог д-р Ралица Чавдарова:  Хора над 35-40 години трябва да провеждат профилактични прегледи за сърце
  09.10.2021 13:01      

Артериалната хипертония е „тихият убиец“ Интервю на Янчо НИК