Вторник, 23 Фев 2021
    
Бургас

Училищни психолози дежурят на горещ телефон

  19.11.2020 16:56  
Училищни психолози дежурят на горещ телефон

Дона МИТЕВА

Дежурни психолози дават консултации на родители, учители и ученици. Бургас е сред шестте областни центрове Ресурсните центрове предлагат такива контакти. Това е ресурсна помощ, уточни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието. „На дежурен телефон, който е обявен на страницата на управлението могат да се обаждат деца, родители и учители и да си поставят проблема. Има направен график и определени училищни психолози вече дават дежурства“, поясни инж. Илиева, тя припомни, че в Общинския съвет съветник предложи да има доброволци, които да правят психологическа подкрепа на бургазлии.  Като съветник от групата на  ГЕРБ Илиева бе категорична: „Ние сме против неквалифициран специалист и анонимен човек да насочва психологически. Защото вместо полза, може  да има и вреда. Докато ние разполагаме с отличен набор от училищни психолози, които са отговорни. Знаем в кой момент – кой е стоял от другата страна на телефона. Докато това което се предложи от колегата  - бе твърде анонимно. А и тези хора ще искат заплащане, което не се знае от къде ще дойде“.

Дежурните на телефона училищни психолози в Бургас категорично работят. Банката с кадри е подсигурена. Те са позиционирани по време на дежурство сами в стая, което гарантира конфиденциалност на разговора.

В страната има три  кризисни групи, които покриват различни групи и оказват психологическа помощ на ученици при крайни ситуации, като загуба на родители, катастрофи. В тези групи са включени голяма част от бургаските психолози, които в момента дават дежурства на телефона.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Ясен Дараков пред „Черноморски фар“: Американското общество е разделено по отношение на фактите
  23.11.2020 14:34      

Един президент трябва да може да живее поне 10 години след мандата си, за да види последиците от своите решения