Неделя, 21 Фев 2021
    
Бургас Общество

УМБАЛ-Бургас: Работим усилено да може да се дарява кръвна плазма в Бургас

  18.11.2020 14:09  
УМБАЛ-Бургас: Работим усилено да може да се дарява кръвна плазма в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Управителят на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски, кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров работят усилено от няколко месеца за да може и в Бургас да се дарява кръвна плазма. Това обясниха за „Черноморски фар“ от здравното заведение. По-рано днес общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев отправи апел към бургазлии да помогнат на отделението по трансфузионна хематология.

„Плазма се ползва и в Бургас, включително и в нашата болница. От първия момент, в който се разбра, че тя може да бъде ползвана за лечение на пациенти с коронавирус, организирахме една научна среща с консултант по кръвната плазма. От тогава работим с този метод. Тя се взима от София от Националния център по траснфузионни хематологии. Ако лекуващият лекар прецени, че може да се приложи на даден пациент, близките трябва да осигурят дарители, които да дарят за този пациент. Трябва да са минимум двама, прекарали коронавирус и с известно количество антитела. Тези хора, за да я дарят трябва да отидат в София. От няколко дни може и във Варна“, обясниха от УМБАЛ-Бургас.

От болницата приветстват апелите на Стамболиев, но уточняват, че за даряването на кръвна плазма в Бургас работят усилено от няколко месеца.

„За преливането няма проблем. За даряването сграда има, апаратура има, хора ще се намерят и имаме готовност за това. Проблемът идва от там, че нямаме разрешение от Министерство на здравеопазването за тази дейност. Право имат да го правят само центровете за трансфузионна хематология, както омбудсманът пише, които са във Варна, София, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Бургас има идеята за създаването на такъв център. Ние сме направили необходимите доклади. Директорът на болницата, заедно с кмета и РЗИ са информирали министерството“, допълват от болницата.

Поясняват и че не отделението по трансфузионна хематология е имало проблем през февруари, а това по клинична хематология, когато почина д-р Димо Рибов. Тогава обаче проблемът се разреши светкавично.

„В това отделение не се събира и не се прелива кръвна плазма. В него се лекуват болни с хематологични заболявания. Приветсваме омбудсмана и го призоваваме да апелира бургазлии да стават донори. Има пациентско сдружение, което поема пътните разходи до София“, казаха още от УМБАЛ-Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот