Вторник, 16 Фев 2021
    
Бургас

Тодор Стамболиев: Нека се обединим около каузата за кръвна плазма в Бургас

  18.11.2020 10:10  
Тодор Стамболиев: Нека се обединим около каузата за кръвна плазма в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев направи емоционален апел към съгражданите си и местния бизнес. Той призова за обединяване в усилията за постигане на необходимото в Бургас да се дарява кръвна плазма.

„В началото на годината, след оказан публичен натиск от страна на Кмета на Община Бургас, г-н Николов, медии и настояване от мое име, бе даден нов живот на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. В продължение на няколко месеца то не работеше и страдащите лица от специфичното заболяване "таласемия майор" трябваше няколко пъти в седмицата да пътуват до София, или Варна, за да им бъде извършено животоспасяващото кръвопреливане. Беше месец февруари. Решение бе намерено и днес отделението по трансфузионна хематология работи. Тогава никой не знаеше какво ни предстои“, пише той.

Сега обаче според Стамболиев предизвикателството е друго.

„Наясно сме, че най - тежко болните от Ковид 19 имат шанса да оцелеят, ако им бъде прелята кръвна плазма. Такава възможност съгласно условията на Министерство на здравеопазването се дава на Центровете за трансфузионна хематология. В Бургас има работещо отделение. Да, нямаме необходимото оборудване и техника за извличане, съхранение и лечение, няма обучен персонал за работа с нея! Да, но то и през м. февруари нямаше условия и персонал да заработи отделението. Волята за търсене на решение на проблема, бе по-силна от аргументите за невъзможност. И това даде резултат! И сега ще даде! Областта ни е сред най - засегнатите от заболяването“, продължава той.

Общественият посредник е категоричен, че Бургас отново трябва да се обедини и да поиска и тук да бъде закупена и доставена необходимата техника и оборудване.

„Ако е необходимо да се открие набирателна дарителска сметка за закупуването и, да се потърсят спонсори. Ще се намерят и хора, които да искат да бъдат обучени за работа с нея, така, както се намериха и доброволци за ковид отделенията. Студентите ще откликнат! Те осъзнават, че така ще спасяват човешки живот! Не просто лекуват, а дават живот! И ако е установено, че с кръвна плазма от един донор може да се излекуват трима тежко болни, какво да чакаме още, бургазлии! Хайде, обединете се! Стига с тази София, стига с тази Варна и ние можем! Обръщам се към публичния, към частния сектор, към администрацията, към бизнеса, към всеки един от Вас! Обединете се и да действаме!

В петък "Черноморски фар" пръв писа, че в УМБАЛ Б,ургас се използва кръвна плазма при  лечение, а местната власт настоява да бъде разкрит донорски център 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот