Неделя, 26 Дек 2021
    
Общество

Как се справят с коронавируса в бургаските села

  17.11.2020 17:18  
Как се справят с коронавируса в бургаските села

Михаил КОЛЕВ

 

Коронавирусът продължава да се вихри из цялата страна, взимайки нови жертви, а хиляди биват регистрирани с положителни тестове всеки ден. Безспорно в най-затруднено положение са хората в селата, които нямат лекар в населеното място, налага им се да пътуват с километри до лаборатории, за да си направят PCR-тестове, а понякога самото пътуване се извършва с междуселищни автобуси, което е предпоставка за разпространение на заразата. В някои от областите на страната надвисна подобен проблем, но в бургаския регион подобни усложнения не са налице, показа проверка на вестник „Черноморски фар“.

В Средецко отново очакват прираст на населението заради COVID-19

В най-голямата по площ община в областта – Средец ситуацията е под контрол, а от местната администрация заявиха, че са подготвени за втората ковид-вълна.

 „Общинската болница в Средец има сключени договори с лаборатории в града, в които хора от цялата община идват, за да си направят PCR-тестове. Дали ще се стигне до даването на проба – това вече го решава личният лекар. Кметските наместници по места изпълняват ангажиментa да следят  ситуацията и ако има регистрирани случаи да се вземат необходимите мерки.

 При първата ковид-вълна много хора от градовете в страната решиха да сменят адресната си регистрация, идвайки да живеят в своите имоти, намиращи се на територията на община Средец. Това показва, че тук има условия, в които човек може да се устрои във времена на пандемия“, заяви кметът инж. Иван Жабов.

Едно от селата в района, които увеличиха многократно населението си през пролетта, бе Голямо Буково. Там в момента има един местен жител, който е с коронавирус, съобщи кметският наместник Пенчо Пенчев. Заболелият се намира в болница, а неговата съпруга е под карантина в селото.

„Лично аз също съм й казал 14 дена да не излиза никъде. Ако има нужда от каквото и да било – аз съм насреща и ще й помогна. При нас хората използват личните си автомобили, за да ходят до Средец, ако им се наложи да си правят тестове. Всяка седмица тук идва и лекар от общинския център, който освен нашето село посещава  и другите в района – Кирово и Белеврен“, допълни Пенчев.

В Голямо Буково отново очакват своите нови съселяни и през зимата, които ще намерят в селцето спокойствие и по-голяма лична свобода в тежките дни на пандемията.

Кмет на руенско село готов пак да помага безвъзмездно

В община Руен, която е с най-много населени места в област Бургас, също местните жители в селата нямат проблем с това да си направят PCR-тестове, като те пътуват до лаборатории в Айтос или Бургас, където да се изследват при симптоми. Едно от първите села в планинската община, където бяха регистрирани случаи на COVID-19, бе Рупча. Там през юли петима души бяха заразени, но оттогава насам други новозаболели няма, съобщи кметицата Емине Ахмед.

И в Руенско, подобно като в община Средец, местните жители разчитат на близки, които да ги извозват с автомобили, ако се наложи даването на проба в лаборатории. Жена от село Рупча е карантинирана към момента, но тя се намира в съседно село Люляково, където живее на постоянния си адрес. В Люляково се намира и лекарят, при кой хората от село Рупча ходят, когато имат симптоми или оплаквания.

„Засега обстановката е спокойна, след петте случая, които ни връхлетяха през лятото. Следя ситуацията в нашето село всекидневно, самата аз съм и медицински лице“, каза още кметицата Ахмед.

Нейният колега от село Дъскотна Айдън Читак отново е готов да помага безвъзмездно на своите съселяни, както го направи и при първата вълна на коронавируса. Тогава той дари цяла своя заплата, а с парите закупи лекарства и неща от първа необходимост за хора от Дъскотна.

„Ако се наложи сега отново ще го направя. Не една, а десет заплати ще даря. Държа много на хората в нашето село, за мен те са всичко. Искам да бъдат спокойни, някак си се чувствам задължен да им бъда от полза за какво и да е било“, сподели младият кмет.

От началото на пандемията в Дъскотна има два случая на заболели от COVID-19, като последният е отскоро и става въпрос за жена, която се намира в болница. В селото обаче няма паника, обстановката е спокойна, увери кметът.

При положение, че някой не се почувства добре, първо се звъни на лекаря в селото, а ако той прецени – после се стига и до личния лекар на пациента. Избягва се всякакъв контакт между фелдешера и пациент със симптоми, а Айдън Читак допълва, че всички в селото стриктно спазват мерките от щаба. Ако се наложи да се правят PCR-тест първият в село Дъскотна казва, че близките на човека със симптоми са тези, които го карат с автомобил до лаборатория, а не се ходи с автобус, за да не пламне заразата.

„Хората са наясно със ситуацията, затова не се правят допълнителни рискове, които могат само да усложнят нещата“, добави той.

В Царево намериха начин местните жители да не ходят до Бургас

Община Царево подпомогна дейността на МЦ „ОМЦ-I“ ЕООД, филиала на Спешна медицинска помощ в града, общопрактикуващите лекари на територията на община, Районно управление - Царево с лични предпазни средства - маски, шлемове, ръкавици, гащеризони за по-безопасна работа в борбата с коронавируса.

Бяха предоставени и 400 броя бързи комбинирани антигенни тестове за детекция на COVID-19, инфлуенца „А“ и „Б“, които при необходимост и по преценка на личните лекари да бъдат използвани за местното население. Така на местните жители вече няма да им се налага да пътуват чак до Бургас, където да направят своите тестове за коронавирус.

Община Царево призовава своите жители и гости да бъдат стриктни и да спазват противоепидемичните мерки.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п