Вторник, 16 Фев 2021
    
Бургас

Ученици шмекеруват - лъжат, че нямат интернет и ток

  17.11.2020 15:39  
Ученици шмекеруват - лъжат, че нямат интернет и ток

Дона МИТЕВА

Ако се слушат извиненията на част от големите ученици, които са на дистанционно обучение, то Бургас трябва да прилича на дискотека от края на миналия век, с цветомузика, която ту светва, ту угасва.

Учители се жалват, че често техните възпитаници изчезват от платформите и не работят във виртуалните часове, а извиненията са, че е спрял токът, или пък паднал нетът. В някои от бургаските училища са въвели практика да правят проверка чрез доставчиците, а ако се налага и да изискват необходимата бележка, че е имало профилактика или авария на тока или нета.

„На всеки може да се случи. И при мен угасна токът по време на час, но откакто сме минали на дистанционно обучение, това е за първи път. Въпросът не е в това. Наистина се забелязва една умора и отегчение от страна на учениците, една част от които не желаят вече да се учат от разстояние”, признава Константин Янков, учител по география в Професионалната гимназия по туризъм и синдикален лидер в СБУ.

По негови думи, по-добре би било ако се намалят часовете на по тридесет, тридесет и пет минути. Така да се даде възможност по-рано да се свършват занятията, чрез преструктурирането. „Така ще има време и да се подготвят домашните и проектите. Иначе наистина учениците трябва да стоят много време пред лаптопите и настолните компютри. Не че те не са непрекъснато в социалните мрежи и чатовете през телефоните си, но учебният процес, плюс подготовката за следващия ден наистина им отнема много време и се усеща вече умора у тях”, допълва учителят.

„Който какъвто ученик е на живо, такъв е и във виртуална среда. Онези, особено от последните класове, които са кръшкали по време на часовете, продължават да го правят и сега, когато дистанционното обучение е в ход. Друг е въпросът, че като ръководство и като учители ние имаме лостове, чрез които това се контролира”, обяснява помощник-директорът от Търговската гимназия Павлина Градишка и припомня, че се пишат отсъствия и от виртуалните часове. А практиката при тях, както и в другите училища, е да се уведомяват родителите, когато броят на отсъствията започне заплашително да расте. По нейни думи, проблемът е в това, че въпреки отпуснатите средства за закупуване на лаптопи, това не се случва бързо. А част от учениците са принудени да работят от телефоните си, което не е качествено, защото в семейството има и друго дете или родител учител, а устройството е само едно.

Заявките за закупуване на лаптопи за училищата се бавели и щели да дойдат около Нова година.

„Осигурени са средствата и няма проблем да бъдат закупени лаптопи. В Регионалното управление на образованието сме направили наша заявка, която се изпълнява коректно. Не знам защо част от колегите имат затруднения с набавянето на лаптопи и компютри”, обясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието в Бургас.

Що се отнася до кръшкането от час, тя е категорична, че преподавателите имат нужните лостове за контрол.

Опити естествено се правят, а освен неприсъствието в час, скрито зад оплакване, че няма нет или ток, има и дремене, да не се каже спане, пред клавиатурата, което учителите невинаги могат да хванат.

Започна новият етап на проверки по Механизма за приобщаващо образование, където отново ще бъдат издирвани подлежащи на обучение деца от детските градини и училищата.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот