Понеделник, 15 Фев 2021
    
Средец

Закон спира бизнеса на земеделци и животновъди в Средецко

  16.11.2020 15:04  
Закон спира бизнеса на земеделци и животновъди в Средецко

Михаил КОЛЕВ

Законът за автомобилните превози, забраняващ придвижването на тежкотоварни автомобили и техника над 10 тона, пречи за развитието на бизнеса в община Средец. За това алармира един от най-големите животновъди и земеделци в региона Жеко Николов. Той има голяма кравеферма в Богданово, а освен това отглежда и зърнено-житни култури. За да вземат стоката му или той да си я пренесе или изнесе, на практика е невъзможно. Това се дължи на факта, че само едната му комбайна тежи 12 тона, което с 2 тона повече от допустимото. Проблем е и когато трябва да качи продукцията си на камион. Николов разкрива, че заради постоянните глоби самите камиони отказват да идват и да извършват услугата.

Миналата седмица Община Средец реши да предприеме действия за решаването на този проблем. Предложението на кмета инж. Иван Жабов е всички извънгабаритни автомобили и техники, които се движат по общинската пътна мрежа, да заплащат такса, за да могат да се движат свободно, без да са в нарушение. Очаква се това да бъде обсъдено с общинските съветници и ако бъде прието, то от догодина заповедта да влезе в сила.

Бизнесменът Жеко Николов все още не може да каже, дали изцяло присъства идеята. По негови думи всичко зависи от това каква ще е таксата.

„Има проблем, за който трябва да бъде намерено кардинално и адекватно решение. По принцип никой от бранша не иска да плаща допълнително, след като сме си заплатили винетки, но като това е предложеният вариант, надявам се, че той ще реши проблема, защото ние на практика трябва да спрем да работим.  Нека първо да видим каква ще е сумата и тогава ще коментирам дали одобрявам тази мярка. Много неща трябва да се изпипат по този случай, убеден съм, че Общината ще вземе най-правилното решение”, казва още Николов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот