Събота, 13 Фев 2021
    
Бургас

Скандали пред големите магазини заради „зеления коридор“

  14.11.2020 14:24  
Скандали пред големите магазини заради „зеления коридор“

Георги РУСИНОВ

 

По обяд в събота, когато голяма част от бургазлии бяха излезли на семеен шопинг, се оказа, че също толкова голяма част от тях не са разбрали за промяната в часа на „зеления коридор“ за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст в хранителните магазини. С промяна в заповедта здравният министър Костадин Ангелов промени часа да не е от 8 до 10 сутринта, а от 13:30 до 16:30 часа.

Това предизвика извествно напрежение сред засилилите се да влизат в обектите от големите търговски вериги. Репортер на „Черноморски фар“ видя, че пред вратите на два от тях имаше по един охранител, който обясняваше на хората, че под 65-годишните могат да пазарят чак след 16:30 часа. Някои кротко приемаха новината и си тръгваха, докато други влязоха в словесни битки с гардовете.

„Това са пълни глупости, онзи ден обявиха, че ще е сутринта този коридор, сега аз днес съм дошъл с жената и децата да напазаря и не ме пускат. Събота е. За разлика от работните дни, хората в почивните предпочитат да си направят покупките през деня. Ама така е като всеки ден се сменят заповеди“, коментира единият от върнатите бургазлии.

„Не сме разбрали, но охраната вина няма, ще дойдем по-късно. Поне живеем наблизо“, каза млада жена.

Може би не до там изненадващо е, че пенсионерите се оказаха по-подготвени от младите бургазлии. Пред наш репортер някои от тръгналите на пазар споделиха, че са разбрали днес от новините за промяната. На други децата им се обадили още снощи. Според промяната в заповедта ограничение за пенсионерите кога да пазаруват няма да има. Голяма част от тях обаче признаха, че предпочитат да го правят в отпуснатия им коридор, когато само те ще са в магазините. Не малка част от тях освен с маски, бяха екипирани и с ръкавици.

В същото време една друга обичайна практика от пролетта отново се повтаря. Когато тогава също бяха въвеждани „зелени коридори“, в които да пазаруват само пенсионери, малките квартални магазинчета масово не спазваха това. Проверка на „Черноморски фар“ установи, че и сега това е факт.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Радка Жекова, Сдружение „Диабетни грижи”: За диабета няма почивен ден
  14.11.2020 10:31      

Да помагаш на другите е добре, но да ги научиш сами да си помагат, е още по-добре