Петък, 12 Фев 2021
    
Общество

Шанс от понеделник! Бургазлии даряват кръвна плазма във Варна

  13.11.2020 16:34  
Шанс от понеделник! Бургазлии даряват кръвна плазма във Варна

Дона МИТЕВА

В УМБАЛ – Бургас е използвана плазма за лечението на болни от COVID-19, но не и реконвалесцентна плазма, коментират от здравното заведение. А броят на желаещите бургазлии да дарят плазма, за да помогнат в лечението на тежко засегнатите от болестта, няма как да бъде определен. Факт е обаче, че групата в социалната мрежа „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, вече наброява 10 хиляди членове, съобщиха от там.

Добрата новина в момента е, че желаещите бургазлии да станат донори от понеделник ще могат да даряват плазма вече във Варна.

Бургаските лекари споделят, че много трудно се намира на този етап плазма. И напомнят, че процесите по даряването й и даряване на кръв са различни.

В Бургас няма апарат за извличане на плазма, но проблемът не е в това. Да вземат плазма могат само Районните центрове по трансфузионна хематология  и отделенията с високо ниво на компетентност. Такива има в София, Плевен, Стара Загора, Пловдив и Варна.

Тук се взема кръв, която се изпраща  в Стара Загора, където се изследва, обработва и се връща в болницата за ползване.

Освен необходимата техника за извличане на плазма, е необходимо и разрешително от здравното министерство това да се прави, поясняват още от УМБАЛ – Бургас.

В момента се работи по въпроса, но в крайна сметка министърът на здравеопазването е този, който трябва да разреши това да се случва в отделението.

Можем да намерим апарат и хора, в момента, в който ни разрешат, категорични са от болницата.

В Стара Загора ще започне да работи центърът за извличане на реконвалесцентна плазма от началото на декември.

Второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов изпратиха от сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, в което настояват да бъде разрешено в отделенията по трансфузионна хематология в областните градове да се дарява плазма. По думите на  Павлина Михайлова, един от двигателите в сдружението, в него изрично е упоменат Бургас.

Преди дни за лечението чрез преливане на плазма  говори пред бургаските медии д-р Чавдар Ботев, лекар в Националната болница за лечение на хематологични заболявания, специалист по клетъчна терапия и плазмафереза.  Той, заедно със свои колеги, изнесе лекция „Новости в диагностично-терапевтичното поведение при пациенти с COVID-19“, състояла се в аулата на УМБАЛ-Бургас. В презентацията участва и д-р Павлина Михайлова - председател на сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма".

„Този метод за лечение при тежкоболните пациенти бе одобрен в САЩ. Той работи прекрасно и при по-леко болни. Ние в България в момента имаме поглед върху 35 000 пациенти и резултатите са много добри. Ако тук използваме правилно плазмата, ще намалим смъртността наполовина”, подчерта пред медиите д-р Ботев.

За да може донорските пунктове в областните центрове да заработят, е необходимо решение на Министерски съвет в извънредна ситуация или промяна на съществуващите наредби и протоколи, казват от сдружението и предлагат те да са временни, предвид пандемичната обстановка.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление