Четвъртък, 11 Фев 2021
    
Бургас

Отварят една приемна за всички хора с увреждания в Бургас

  13.11.2020 13:13  
Отварят една приемна за всички хора с увреждания в Бургас

Кметът Димитър Николов предлага хората с увреждания и техните роднини да търсят административна помощ на едно място в суперцентъра на Бургас, а не на няколко като сега. За целта е избрана много комуникативна локация - общински помещения в пространството пред подлез "Операта".

Тази година влезе в сила нов закон за социалните услуги. Според разписаните в него разпоредби кметовете на общините имат нови задължения, свързани със създаване на подходящи условия за прилагането му. В настоящия момент различни социални услуги хората с увреждания ползват най-вече на две места в Бургас - в държавната Агенция "Социално подпомагане" в к-с "Бр. Миладинови" - бл. 57, и в общинския отдел "Здравеопазване и социални дейности" на ул. "Шейново" №24.

"Създаването на единна Социална приемна, в която и държавната агенция, и общинската служба да предоставят едновременно информация, консултация и осъществяване на социални услуги за хората с увреждания, ще улесни много целия процес. Помещението, което предлагаме, е просторно, има оформени три работни гишета и достатъчно място за изчакване, както и обособени места за попълване на необходимите документи. Ще се наложи да подобрим още достъпността на средата откъм пл. "Св. св. Кирил и Методий" чрез ремонт на изградените рампи", казва кметът Димитър Николов в предложението си, което предстои да бъде гласувано в местния парламент. 

В новата Социална приемна могат да бъдат предоставяни следните услуги:

1. Извършване на дейности по информиране и консултиране относно изпълнението на Закон за личната помощ и Наредба № РД-07-7 за включване в Механизма за лична помощ. Община Бургас осъществява дейностите по предоставяне на Механизма за лична помощ от 1 септември 2019 г. Към месец ноември 2020 г. лична помощ са получили общо 552 лица и деца с увреждания. За тях се грижат 579 лични асистенти, назначени на трудови договори. Средно на месец кандидатстват между 35 и 40 нуждаещи се лица. Право за включване в Механизма за лична помощ имат:

- Хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;

- Децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;

- Децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Процесът е отворен и непрекъснат за кандидатстване още за лица и деца, получили нови ЕР на ТЕЛК/НЕЛК, както и за кандидатстване на всички хора, които желаят да бъдат лични асистенти, с изключения на лице, поставено под запрещение и осъждано за умишлено престъпление от общ характер и спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие на ползвател на лична помощ.

2. Ще се осъществява прием на заявления - декларации за ползване на административни услуги в системата на Агенцията за социално подпомагане, касаещи правата на хората с увреждания:

* Заявление - декларация за изготвяне на социална оценка на потребностите на хора с увреждания по Закона за хората с увреждания, включващи различни видове подкрепа, като лична помощ, финансова подкрепа и помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия по утвърдени стандарти за качество;

* Заявление - декларация за изготвяне на предварителна оценка на потребностите и насочване за ползване на социални услуги по Закона за социалните услуги;

* Заявление - декларация по Наредба №Н-19 от 02.12.2008 г. за условията и реда за освобождаване от заплащане на винетни такси при ползване на платената пътна мрежа на лица с 50 и над 50 на сто намалена трудоспособност или степен на увреждания на лица и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование.

Кметът Димитър Николов предлага приемната да бъде отворена всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 часа без прекъсване. В нея ще работят както служители от общинския отдел "Здравеопазване и социални дейности", така и от Държавна агенция "Социално подпомагане" - Дирекция "Социално подпомагане", Отдел "Индивидуална оценка на хората с увреждания и социални услуги". 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление